Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Gratulerer med nasjonaldagen!

Annonse

6. februar feirer vi samenes nasjonaldag. Dagen markerer det første organiserte møtet mellom samer fra Sverige og Norge, fra alle deler av landet, i Trondheim i 1917. Fra 6. februar 2004 har dagen vært offisiell flaggdag.

Det er god timing at den første saken om hatefulle ytringer mot samer ble prøvd i retten denne uken. Dommen faller fredag 1. februar. Saken regnes som unik fordi ingen før er blitt domfelt for hets mot samer som gruppe. Likevel er problemet stort. Forskere anslår at så mye som halvparten av alle samer opplever hets og trakassering. Det er en arv fra fornorskningspolitikkens tid og kanskje et symptom på at oppgjøret med denne ennå ikke er over.

Om feiringen 6. februar kan en bruke både betegnelsen samefolkets dag og samenes nasjonaldag. Ingen av dem er feil. Men den ene varianten fant stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) i 2016 så provoserende at han gikk ut på Twitter: «Visste ikke at samene hadde sitt eget land». Han fikk støtte av flere partikolleger.

Direkte oversatt betyr dagens navn, «sámi álbmotbeaivi», nettopp «samenes nasjonaldag». Nasjon er her et synonym for «folk», og ikke for nasjonalstat. De fleste av oss vet at mange land i verden har flere folk, flere nasjoner, samlet i en stat. Vi er bare ikke vant til å tenke på vårt eget land på den måten.

Noen av dem som i likhet med Leirstein er kritiske til Sametinget og/eller til urfolksrettigheter, argumenterer ut fra en feilaktig kobling mellom folk og stat. Enkelte vil også bruke DNA-forskning eller arkeologiske funn som gjør det mulig å begynne å nøste i hvilke årtusen ulike folkegrupper bosatte seg i det som i dag er Norge, til å problematisere definisjonen av samer som urfolk.

Men et urfolk er ikke definert av hvor mange tusen år ens forfedre har vært et sted, men ut fra hvilken tilknytning en befolkningsgruppe hadde til området før statsgrenser ble etablert der. Fra regjeringen.no om ILO-konvensjonen: «Det rettslig relevante er derfor hva som har skjedd fra i dag og tilbake til 1600/1700-tallet, og ikke om det er noen forbindelse mellom steinalderfolket for 10 000 år siden og dagens folkegrupper.»

Urfolksrettigheter handler om å balansere historisk urett: Samene ble ekskludert fra det nasjonale prosjektet og behandlet som annenrangs borgere.

I stedet for å se det som et problem, bør vi være stolte av å leve i et land som er stort nok til å romme to nasjoner. Så er det opp til oss å jobbe for at det også blir romslig nok.

Gratulerer med nasjonaldagen: Sámi álbmotbeaivi.

AF

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse