09:47 - 17. februar 2019

Gjenopptar omstridt pandemiforskning

Sist forskerne forsøkte å lage livsfarlige virus i laboratoriet, satte amerikanske myndigheter foten ned. Nå får forskningen fortsette. – Veldig uheldig, mener kritiker.

Ulike sikkerhetsnivåer: Laboratorier kategoriseres i fire ulike sikkerhetsnivåer, forskning på for eksempel kopper får kun skje på nivå 4. Her ser vi en prøve med influensavirus i et amerikansk nivå 4-laboratorium i Atlanta, Georgia. Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images

Se for deg et influensavirus som smitter like lett som en sesongforkjølelse, men som også gjør deg dødelig syk. Slik var Spanskesyken, som drepte rundt 40 millioner mennesker for et århundre siden. Hvilke endringer skal til for at våre vanlige sesongvirus blir så farlige?

I laboratorier har flere forskerteam forsøkt å finne ut det. Én av dem er Ron Fouchier, en virolog ved Erasmus-universitetet i Rotterdam. I hans laboratorium klarte de i 2011 å forandre det ekstremt dødelige fugleinfluensaviruset, slik at det begynte å smitte mellom pattedyr. Fouchier forsker på ildere, men metodikken fikk kritikerne til å steile, for også mennesker er pattedyr:

Hva om de lykkes, hva om de faktisk lager et nytt dødelig virus for mennesker – og så slipper det ut, eller det blir stjålet?

Annonse