Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Frps historieløshet er blodig alvor for samene, skriver Markus Slettholm.

Frps historieløshet er blodig alvor for samene, skriver Markus Slettholm.

Annonse

«Høstfest i Finansdepartementet [glisende smiley]». Slik lyder teksten til bildet av Siv Jensen, smilende i trappen i departementets bygg i Akersgata en fredag i oktober for halvannet år siden. Høyre og Fremskrittspartiet hadde akkurat sikret seg fire nye år i regjering, og det som egentlig skulle være en hyggelig hilsen til finansministerens følgere på Instagram, ble heller det som dominerte nyhetsbildet den påfølgende uken. Frp-lederen hadde nemlig ikledd seg et indianerkostyme ikke ulikt det vi alle lekte i som barn. Men i 2017 var dette plutselig blitt kulturell appropriasjon av urfolks tradisjoner og klesdrakt.

«Krenk», «kulturkrig» og «hysteri» lød det fra dem som ble indignert over debatten som fulgte. Selv var også jeg en av dem som tenkte dette var krenkelseshysteri, en ren import av den amerikanske kulturkrigen. Spesielt siden de som ropte aller høyest, representerte samefolket: Hva har vel de til felles med urinnvånerne fra den andre siden av Atlanteren?

Da den umiddelbare og høypotente debatten hadde lagt seg, var tiden inne for å prøve å forstå. Hva hadde egentlig skjedd her, sett bort fra alle «krenkelsene»? Hvorfor var reaksjonene fra samisk hold så sterke?

Annonse