14:26 - 01. februar 2019

Dømt for krenkende Facebook-kommentar: – Grov nedvurdering av samer, mener retten

En mann i 50-årene er dømt til 18 dagers betinget fengsel og en bot på 15 000 kroner for krenkende kommentar mot samer på Facebook.

Hets mot folkegruppe: Meløy-mannen reagerte kraftig på en artikkel om reinsdyr i veien, 1. februar ble han dømt i Salten tingrett. Foto: Paul S. Amundsen / Samfoto / NTB Scanpix

Dette er første gang i norgeshistorien en sak om hets mot samer prøves i retten. I en Facebook-kommentar under en Avisa Nordland-sak om reinsdyr som oppholdt seg på en bilbro, skrev mannen fra Meløy i Nordland blant annet at han selv kjørte på reinsdyr med vilje, og at «same jævlan» er uærlige, hasjrøykende snyltere som «lokter bål». Tiltalte mente at kommentaren var ment humoristisk, og erklærte seg ikke skyldig.

I dag, fredag, falt dommen, og ifølge Salten tingrett er «tiltaltes ytringer samlet sett kvalifisert krenkende og innebærer en grov nedvurdering av samer. Ytringene må sies å være forhånende og de må anses å fremme «ringeakt», jf. straffeloven § 185. Når det gjelder forholdet til ytringsfriheten spesielt, har retten lagt vekt på at denne typen ytringer – som har karakter av hets av en folkegruppe – nyter et noe svakere grunnlovsvern.»

I retten argumenterte tiltaltes forsvarer, Tor Haug, for at hans klient hadde postet innlegget som en spøk, inspirert av et innslag på Radio 24-programmet Kommisjonen med Atle Antonsen. Dette fikk de ikke medhold i.

Annonse