00:00 - 08. februar 2019

Bergverk i havet

Mennesket fornekter seg ikke. Vi gyver på, til bunns om vi må. Til batteriene trenger vi sjeldne mineraler, men det er trøbbel i Kongo, blod i gruvene. Hva gjør vi da?

Nestor på havbunnen: Ambassadør Olav Myklebust er leder av rådet i Den internasjonale havbunnsmyndigheten. Han minner om at bergverk på havbunnen ikke vil ha de samme direkte menneskelige konsekvenser som en del av utvinningen på landjorden har

Vi beveger oss i dypet. Snifferne er sendt ut og har kommet tilbake med oppløftende resultater. Ny havbunnsminerallov behandles i Stortinget tirsdag. To uker senere samles verden i Jamaicas hovedstad Kingston omkring de samme spørsmål, bare i større skala. Selveste Havbunnsmyndigheten har kalt inn til møte. Dette er ikke et vesen fra sjøormen Ruffens univers, men et FN-organ vi så langt har hørt lite om, men som nå tømrer regelverket slik at kappløpet kan starte.

– Slik jeg ser det, vil kommersiell gruvedrift på havbunnen være en realitet i løpet av fem til ti år, sier Olav Myklebust. Vi treffer ham over en kaffe og er litt skuffet over at han ikke stiller i neptunkostyme, for er det noen som personifiserer Havbunnsmyndigheten, The International Seabed Authority, er det denne mannen. Han er fra 2018 norsk ambassadør til Polen, men har det meste av karrieren arbeidet med havrett. I Havbunnsmyndigheten har han hatt ledende verv det meste av tiden siden 2001.

Gruvevirksomhet. – «Når du kjører elbilen din, bruker smarttelefon eller beundrer smykkene dine, tenk et øyeblikk over den menneskelige kostnaden fremstillingen av disse gjenstandene har.» Har forholdene i koboltgruvene i Kongo, som fredsprisvinner Denis Mukwege minnet oss om, betydning for interessen for havbunnsmineraler?

Annonse