12:11 - 08. februar 2019

Barth Eides klimapolitiske tilbaketog

Er Aps politikk endret, eller argumenterer Espen Barth Eide for at den bør endres?

KORT DEBATT: Hvorfor ledet Barth Eides sitt intervju til den «korteste miljødebatten noensinne»? Foto: Katinka Hustad

«Vi kan ikke frede oljepolitikken», fastslo Espen Barth Eide i et intervju med Klassekampen. Arbeiderpartiet miljøpolitiske talsperson siktet spesielt til den såkalte leterefusjonsordningen.

Utspillet ble imidlertid raskt til en politisk retrett. Bare timer senere gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut for å forsikre alle om at «Ap støtter dagens oljeskatteregime og har ingen planer om å endre det». Ifølge ham handlet Barth Eides utspill egentlig om at «ungdomspolitikere må få debattere». Deretter ble debatten skrinlagt.

Men hvorfor ledet Barth Eide sitt intervju til den «korteste miljødebatten noensinne»? Uttalelsene ble i hvert fall møtt med omfattende kritikk. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg advarte om at Barth Eide nå «skaper usikkerhet om en sentral del av rammebetingelsene for vår viktigste næring». Høyres Stefan Heggelund mente Barth Eide «holder industrien og LO for narr med dobbeltkommunikasjon om olje», mens partikollega Aleksander Stokkebø var «dypt bekymret over at Ap forlater den ansvarlige linjen». «Det kan se ut som [Barth Eide] er mest opptatt av å gjøre seg populær i AUF og Oslo Arbeiderparti», sa Leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Ap, Jørn Eggum. Tidligere Ap-topp og administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fryktet utspillet «er alvorlig for Arbeiderpartiet selv, som sår usikkerhet for oppimot 200.000 arbeidstagere».

Annonse