15:15 - 25. februar 2019

Alle sakene rundt Trond Giske gjør at Jonas Gahr Støre styrker seg – fra en svak posisjon, skriver Aslak Bonde.

Alle sakene rundt Trond Giske gjør at Jonas Gahr Støre styrker seg – fra en svak posisjon, skriver Aslak Bonde.

Et blikk: Diskusjonen om Jonas Gahr Støres posisjon som Ap-leder er blusset opp igjen etter at Trond Giske svingte seg på byen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

Torsdag formiddag var det ganske opplagt at den detroniserte Ap-nestlederen Trond Giske skulle bli renominert til Stortinget, og posisjonerte seg for maktkamp en gang etter 2021. Slik vi skrev i papiravisen fredag. Denne uken er bildet helt annerledes: De viktigste slagene i kampen om Trond Giskes Ap-karriere kan allerede være ferdige. Heretter blir det helt sikkert mange småkamper og diskusjoner om mange ulike aspekter av det som er blitt til Giske-saken, men det er mulig at flertallet i Trøndelag Ap ganske raskt vil se at det er nødvendig å satse på noen andre for å gjenreise trøndermakten i landspartiet. Han risikerer ikke å få gjenvalg som stortingskandidat.

Årsaken er denne gangen ikke at han, så vidt offentligheten vet, har brutt noen som helst retningslinjer eller regler for skikk og bruk. Hans feil denne gangen var at han dro på bar og lot seg fotografere sammen med en av de kvinnelige unge gjestene. Bildet er ganske vanlig og harmløst. Det er konteksten som er uvanlig. Da Trond Giske i forbindelse med #metoo-avsløringene for et drøyt år siden, sto frem på NRK-Dagsrevyen og sa at han hadde fått seg en øyeåpner, lovet han også at han skulle skjerpe seg og holde seg unna situasjoner med mye alkohol og unge partimedlemmer.

Damen på bildet fra forrige helg er så vidt vites ikke partimedlem, men hun er ung, og det er heller ingen tvil om at Giske har drukket. Han sier selv at han bare var høflig og ble med på selfier, men det er også blitt kjent at han på eget initiativ gikk bort til de ukjente damene etter at de litt tidligere på kvelden hadde tatt kontakt med ham for å få tatt bildet.

Det er en oppførsel som ikke er klanderverdig for noen andre enn mannen som har lovet partiet sitt at han skal skjerpe seg og gjøre sitt for å gjenoppbygge tilliten.

Så gjenstår det en rekke diskusjoner om hvem som har spilt hvilke roller, og om etikken, i den kampen som utspilte seg rundt publiseringen av bildet og bekymringsmeldingen til partiledelsen. De er interessante i seg selv, men betyr ikke så mye for utviklingen internt i Ap. Der kan det fastslås at Trond Giske minst like svekket som han var rett etter at et samlet sentralstyre tok avstand fra hans oppførsel.

Det kan også konstateres at diskusjonen om Jonas Gahr Støres posisjon som Ap-leder er blusset opp igjen. Da Trond Giske ble intervjuet av TV 2 fredag kveld, sa han at Ap har den leder det har – «inntil en annen blir valgt». Det kunne oppfattes som en krigserklæring, men det kan også være et uttrykk for at Giske var preget av situasjonen.

Det kunne oppfattes som en krigserklæring, men det kan også være et uttrykk for at Giske var preget av situasjonen.

Uansett ga han klarsignal til at også andre i partiet luftet sin frustrasjon med dagens partileder. Blant dem var en av veteranene i Oppland Arbeiderparti, Gunnar Tore Stenseng. Han er far til dagens partisekretær og hun lot det ikke gå lang tid før hun tok avstand fra farens uttalelser i sterke og klare ordelag.

Stenseng senior snakker likevel på vegne av ganske mange i partiet og i fagbevegelsen som synes at Jonas Gahr Støre ikke får det til som partileder. Han står såpass svakt at det nå snakkes om lokallag som helst ikke vil ha drahjelp fra partilederen i valgkampen. De tror ikke Støre vil bidra til positiv og energigivende oppmerksomhet.

Men kanskje kan det snu litt nå. Fredag kveld var Støre for første gang tydelig på at han ikke har tillit til Giske. Han lot det ikke være tvil om Giske ikke har noen fremtid i topp-politikken så lenge Støre er sjef. Det provoserte nok Giske og hans nærmeste venner, mens det var i nærheten av å begeistre den store delen av partiet som synes at det er på tide å sette et absolutt punktum for hele Giske-saken, og som ser at den eneste måten å sette det punktumet på er å stoppe Giske.

Jonas Gahr Støre vil også styrke seg i det øyeblikket det begynner å bli diskusjon om alternativene. Selv om mange i Ap hadde ønsket seg en sterkere leder, er det fortsatt veldig tynt med erstattere. Foreløpig er det faktisk ingen, og i hvert fall ikke Trond Giske.

Når Giske minner Ap-folk om det, styrker Jonas Gahr Støre seg.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse