14:17 - 18. januar 2019

Støvletter og kassetter

Flere av de første bildene i Vikki Tobaks fotobok Contact High, som dokumenterer hiphop-kulturen fra oppstarten på 1970-tallet og frem til i dag, inkluderer breakdance. Altså danseformen som en gang var et av de fire såkalte «grunnelementene» i hiphop. Boken illustrerer hvordan hiphop har gått fra å være et undergrunnsfenomen, nært forbundet med breakdance og graffiti, til å bli den dominerende musikksjangeren i populærkulturen som helhet. Foruten store, ikoniske bilder, viser også boken lange rekker av eksponeringer i mindre format. Dermed får man også innsikt i arbeidsprosessen og fotografens tanker om utvalget – hvorfor ble akkurat det bildet valgt til omslaget på Public Enemys mest kjente plate? Kvinnene er selvfølgelig i mindretall, men likevel klarer boken effektivt å skildre utviklingen i kleskodeksen, fra eksempelvis Salt-n-Pepa, her avbildet i 1987, til dagens store stjerne Nicki Minaj. Forordet er skrevet av The Roots-trommeslager og kulturell altmuligmann Questlove. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse