00:00 - 11. januar 2019

Når vulkanen kollapser

Hvor mange minutters forsprang trenger man for å unnslippe den påfølgende tsunamien?

Vulkanutbrudd: Gass og aske stiger opp fra Anak Krakatau i sist måned. Vulkanen selv steg opp fra havet i 1927, men deler av den kollapset og forsvant ned i dypet igjen 22. desember – og skapte en dødelig tsunami. Foto: Nurul Hidayat / Bisnis Indonesia / EPA

Ingen andre land kan måle seg med Indonesia når det kommer til aktive vulkaner, jordskjelv eller flodbølger. Det skjer noe hele tiden. Sist ute var tsunamien som rammet Sundastredet mellom Sumatra og Java. 22. desember 2018 traff bølgene land og mer enn 430 mennesker omkom. Tsunamien ble ikke varslet, for det var ingen store jordskjelv forut for katastrofen. Så hva forårsaket tsunamien? Midt ute i Sundastredet ligger den aktive vulkanen Anak Krakatau. Den ble raskt hovedmistenkt.

Krakatau er trolig verdens mest kjente vulkan på grunn av det fatale utbruddet i 1883, da mer enn 36 000 mennesker omkom. Utbruddet var svært kraftig og skapte en 15 meter høy tsunami som herjet stredet. 

Mesteparten av vulkanøya forsvant under utbruddet og etterlot seg et syv kilometer bredt krater på havbunnen. I 1927 førte nye utbrudd til at vulkanen, da kalt Anak Krakatau (Krakataus barn), vokste opp av havet, rett ved den gamle kraterkanten. Etter den tid har vulkanen vært aktiv gjentatte ganger hvert tiår, men utbruddene har som regel vært små. Likevel har vulkanen vokst seg stor. 

Annonse