Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Nå skal Romania styre EU

EU-formannskapet er en mulighet til å forbedre landets rykte. Det er langt fra sikkert at regjeringen griper sjansen.

Problemer på hjemmebane: Statsminister Vasilica-Viorica Dancila (midten) fra det korrupsjonsbefengte, sosialdemokratiske partiet er i konflikt med president Klaus Iohannis. Uroen kaster skygger over Romanias overtagelse av formannskapet i EU-kommisjonen. Her er Dancilia i samtale med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (nr. to fra høyre) under hans besøk i Bucuresti denne uken. Foto: EPA / NTB scanpix
Annonse

En kavalkade av pinligheter kan innledes allerede fredag, når EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker besøker Romanias hovedstad Bucuresti, slik tradisjonen er når et nytt land overtar formannskapet. For hvem er det egentlig som representerer rumenerne? Er det den moderate og konservative presidenten Klaus Iohannis, eller statsminister Vasilica-Viorica Dancila fra det korrupsjonsbefengte, sosialdemokratiske partiet? Juncker skal møte begge, og under de påfølgende pressekonferansene har journalistene nok av pikante spørsmål på blokka til alle tre:

– Mener Iohannis fortsatt at Dancila er inkompetent og bør forlate embetet? – Støtter Dancila kravet fra sin egen partileder Liviu Dragnea om at Iohannis bør anklages for høyforræderi? – Står Juncker fast ved sin nylig erklærte tvil på at Romania er modent for oppgaven?

Konflikt. Hvis man legger godviljen til, kan det tegnes et politisk bakteppe som gir situasjonen en viss rasjonalitet. Romanias konstitusjon gir presidenten en betydelig utenrikspolitisk portefølje, mens det i EU-rådet er regjeringene som representerer medlemslandene. Iohannis og Dancila kommer ikke bare fra forskjellige politiske partier, de befinner seg midt i en beinhard konflikt, hvor også EU er involvert.

Annonse