Annonse
14:50 - 15. januar 2019

Nå skal de snakke sammen ….

President Emmanuel Macron setter i gang en nasjonal debatt mens tilliten til politikerne har nådd et nytt lavmål.

Dialogen er i gang: Statssekretær Emmanuelle Wargon ønsker demonstranter fra gule vester-bevegelsen velkommen til rådhuset i kommunen Grand Bourgtheroulde i Normandie tirsdag. Hun er en av de to i regjeringen med ansvar for den nasjonale debatten som nå skal pågå i Frankrike i to måneder. President Emmanuel Macron skulle også komme til Normandie-kommunen senere på dagen. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/NTB scanpix
Annonse

«Kjære franske kvinner, kjære franske menn, mine kjære medborgere». Slik startet brevet som president Emmanuel Macron sendte ut fra Élysée-palasset i Paris sist søndag. Det var startskuddet for hans store, nasjonale forsoningsprosjekt i år: En offentlig samtale der ambisjonen er at flest mulig skal delta, og hvor de skal diskutere fire hovedtemaer: Skatt og offentlige utgifter, hvordan landet styres, det grønne skiftet og hva det vil si å være en fransk borger.

I dag, tirsdag, innleder Macron samtalen i Grand Bourgtheroulde, en kommune i Normandie med 3800 innbyggere. Der skal han møte rundt 600 folkevalgte, borgermestre og regionens valgte medlemmer til nasjonalforsamlingen.

Et titalls demonstranter fra de gule vestene, protestbevegelsen som oppsto i midten av november, forsøkte i morgentimene tirsdag også å komme seg inn til gymnaset der møtet med Macron skal foregå, ifølge Le Monde. Men de ble stanset av politiet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse