14:50 - 15. januar 2019

Nå skal de snakke sammen ….

President Emmanuel Macron setter i gang en nasjonal debatt mens tilliten til politikerne har nådd et nytt lavmål.

Dialogen er i gang: Statssekretær Emmanuelle Wargon ønsker demonstranter fra gule vester-bevegelsen velkommen til rådhuset i kommunen Grand Bourgtheroulde i Normandie tirsdag. Hun er en av de to i regjeringen med ansvar for den nasjonale debatten som nå skal pågå i Frankrike i to måneder. President Emmanuel Macron skulle også komme til Normandie-kommunen senere på dagen. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/NTB scanpix

«Kjære franske kvinner, kjære franske menn, mine kjære medborgere». Slik startet brevet som president Emmanuel Macron sendte ut fra Élysée-palasset i Paris sist søndag. Det var startskuddet for hans store, nasjonale forsoningsprosjekt i år: En offentlig samtale der ambisjonen er at flest mulig skal delta, og hvor de skal diskutere fire hovedtemaer: Skatt og offentlige utgifter, hvordan landet styres, det grønne skiftet og hva det vil si å være en fransk borger.

I dag, tirsdag, innleder Macron samtalen i Grand Bourgtheroulde, en kommune i Normandie med 3800 innbyggere. Der skal han møte rundt 600 folkevalgte, borgermestre og regionens valgte medlemmer til nasjonalforsamlingen.

Et titalls demonstranter fra de gule vestene, protestbevegelsen som oppsto i midten av november, forsøkte i morgentimene tirsdag også å komme seg inn til gymnaset der møtet med Macron skal foregå, ifølge Le Monde. Men de ble stanset av politiet.

Annonse