Annonse
00:00 - 25. januar 2019

Maks styring, små ambisjoner

Solberg-regjeringen kombinerer maksimal styringskraft med små ambisjoner, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Det er ikke lett å sette merkelapp på den utvidede regjeringen – med unntak av at den er trønderfri og rekordstor. Den er ikke spesielt blå eller høyreorientert. Den er hverken klimasinke eller offensiv i klimapolitikken, den er akkurat så lite innvandringsvennlig som enhver annen norske regjering ville ha vært, og den bruker oljefondet til hvert eneste år å utvide offentlig sektor. Den skal videreføre alle vedtatte reformer og har som vanlig plusset på en liten én til – for barnefamiliene.

Regjeringen er først og fremst grå – slik alle dens forgjengere har vist seg å være. Og det er ikke dårlig. Mye tyder på at flertallet av velgerne synes det går greit her i landet, og at de ønsker seg relativt stø kurs og trygg styring. Det siste får de oppfylt ved at den utvidede regjeringen nå har flertallet bak seg i Stortinget, og i teorien får større gjennomføringskraft.

Erna Solberg vil være kraftig uenig i at det er grått, og lite ambisiøst, å stå for en trygg og stø styring. Hun kan både vise til at det i et internasjonalt perspektiv fremstår som stadig mer krevende å sikre god styringskraft for de tradisjonelle partiene, og hun kan si at det er ved å holde på makten lenge at man svarer best på de viktigste utfordringene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse