Annonse
00:00 - 25. januar 2019

Maks styring, små ambisjoner

Solberg-regjeringen kombinerer maksimal styringskraft med små ambisjoner, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Det er ikke lett å sette merkelapp på den utvidede regjeringen – med unntak av at den er trønderfri og rekordstor. Den er ikke spesielt blå eller høyreorientert. Den er hverken klimasinke eller offensiv i klimapolitikken, den er akkurat så lite innvandringsvennlig som enhver annen norske regjering ville ha vært, og den bruker oljefondet til hvert eneste år å utvide offentlig sektor. Den skal videreføre alle vedtatte reformer og har som vanlig plusset på en liten én til – for barnefamiliene.

Regjeringen er først og fremst grå – slik alle dens forgjengere har vist seg å være. Og det er ikke dårlig. Mye tyder på at flertallet av velgerne synes det går greit her i landet, og at de ønsker seg relativt stø kurs og trygg styring. Det siste får de oppfylt ved at den utvidede regjeringen nå har flertallet bak seg i Stortinget, og i teorien får større gjennomføringskraft.

Erna Solberg vil være kraftig uenig i at det er grått, og lite ambisiøst, å stå for en trygg og stø styring. Hun kan både vise til at det i et internasjonalt perspektiv fremstår som stadig mer krevende å sikre god styringskraft for de tradisjonelle partiene, og hun kan si at det er ved å holde på makten lenge at man svarer best på de viktigste utfordringene.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse