Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Løftene i det nye regjeringsprogrammet blir billigere enn vanlig, skriver Aslak Bonde.

Løftene i det nye regjeringsprogrammet blir billigere enn vanlig, skriver Aslak Bonde.

Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB Scanpix
Annonse

I oppkjøringen til regjeringsforhandlingene har det hele tiden vært sagt at Høyre ikke har ett eneste selvstendig krav. Partiet er i realiteten bare opptatt av én ting, og det er at Erna Solberg lykkes i å samle de borgerlige partiene, og at hun blir sittende til 2021. Men sannelig: Da forhandlingene startet på Granavolden på Hadeland onsdag ettermiddag, var også Høyres leder ute i offentligheten med en klar forventning til den nye regjeringsplattformen. Det må ikke brukes for mye penger!

Strengt tatt kan Erna Solbergs formaning om økonomisk forsvarlighet sees på som mer rituell enn reell. I det oljerike Norge er regelen at enhver statsminister til enhver tid sier det er nødvendig å passe på pengebruken for å sikre midler nok til fremtidige generasjoner. Når det kniper i noen forhandlinger eller foran et valg, ender den samme statsministeren likevel opp med å godta avtaler der problemene løses med å bruke litt ekstra.

Slik går det antagelig denne gangen også. Oljeformuen (både den som ligger igjen i bakken og den som er omgjort til internasjonale verdipapirer) er så enorm at det vil være direkte ulogisk av en politisk leder å nekte seg selv å smøre politiske forhandlinger med noen ekstra kroner. Spesielt fordi handlingsregelen for bruk av oljepenger har vist seg å fungere såpass bra at det vanskelig kan hevdes at norske politikere er direkte uansvarlige.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse