13:49 - 17. januar 2019

Kan Corbyn redde May?

En brexitavtale med opposisjonen er Theresa Mays siste utvei for å få flertall i parlamentet. Men sjansen for nyvalg har økt kraftig.

Kan Theresa May virkelig snakke konstruktivt med Labours partileder Jeremy Corbyn? Foto: Gareth Fuller / Pa Photos / NTB scanpix

«Det er som å se på et bilkrasj i sakte film». Den britiske Times-journalisten David Charters karakteristikk av brexitprosessen i 2016, er like presis og gyldig 30 måneder senere. Alle visste at Theresa May ville tape avstemningen tirsdag kveld – det eneste usikkerhetsmomentet var størrelsen på nederlaget (og det ble historisk).

Det er bare 70 dager igjen til Storbritannias exit-dag, og det er helt urealistisk å få en ny avtale på plass innen den tid. Derfor vil May etter all sannsynlighet be om en utsettelse av brexit, noe EU kan akseptere dersom anmodningen ledsages av noe mer substansielt enn et ønske om tid. EU-landene er møkk lei hele prosessen, og skulle gjerne ønsket at de kunne bruke tiden sin på viktigere ting.

I det britiske parlamentet er det hverken flertall for en brexit uten avtale, eller for fortsatt medlemskap i EU. Mays egen regjering er så splittet at en reforhandlet avtale må forankres i opposisjonen. Men kan hun virkelig snakke konstruktivt med Labours partileder Jeremy Corbyn?

Annonse