14:22 - 07. januar 2019

I de gule vestenes vold

En tidligere bokser er på rømmen etter at han hamret løs på en politimann da de gule vestene demonstrerte i Paris.

Video: Ap

(Video: AP / DV / NTB scanpix)

Lørdag ettermiddag, på en gangbro over Seinen i Paris, rett ved Orsay-museet: En kraftkar kledd i sort, med sort lue og sorte hansker, går løs på en politimann med bare nevene. Politimannen forsøker sammen med kolleger å stanse demonstranter fra gule vester-bevegelsen, som aksjonerer åttende lørdag på rad. Et par demonstranter i gule vester forsøker å holde igjen kraftkaren, men han brøyter seg vei, og bokser politimannen i hodet flere ganger. Politimannen har hjelm og skjold, likevel får han hard medfart av den voldelige demonstranten.

Videoopptak av hendelsen ble i helgen spredt i sosiale medier, og er blitt sett flere millioner ganger. Politiet får skryt for å ha opptrådt med verdighet. «I USA ville personer som angriper politiet, ha blitt skutt ned», skriver for eksempel Cédric Faiche, journalist i tv-kanalen BFMTV, på Twitter.

Mandag er angriperen blitt identifisert som den 37 år gamle Christophe Dettinger, en tidligere fransk mester i boksing. Han ga seg som profesjonell bokser i 2013, og er nå ansatt i en kommune utenfor Paris. Han ble kalt «sigøyneren fra Massy» da han var aktiv, fordi han kommer fra det som i Frankrike kalles «den reisende befolkningen».

Politiet har ikke greid å få tak i Dettinger etter hendelsen i Paris lørdag, melder Le Figaro. Den franske bokse-føderasjonen sier i en uttalelse at hans oppførsel er «uakseptabel og skammelig», og hans tidligere trener, Jacky Trompesauce, oppfordrer Dettinger til å overgi seg til politiet.

«Christophe er kjempesnill. Men når jeg ser på videoen, spør jeg meg om han har sett folk i trøbbel, kvinner som ble angrepet med tåregass. Derfor råder jeg ham til å gå til politiet for å forklare seg.»

Vold fra politiet. Politiets verdige håndtering av de voldelige utslagene av gule vester-demonstrasjonene fikk seg et skudd for baugen da videobilder begynte å sirkulere også fra havnebyen Toulon på Rivieraen. Der var det en lokal politileder, Didier Andrieux, som brukte bare nevene mot demonstranter. Andrieux ble 1. januar tildelt Æreslegionen, en orden som deles ut til borgere for lang og tro tjeneste eller andre prisverdige meritter. Fire dager senere vanæret han, ifølge mange kommentatorer, sin stand ved å denge løs på ubevæpnede demonstranter.

Fylkesmannen i regionen Var har bedt spesialenheten for politisaker om å granske hendelsen i Toulon.

Statsråd truet. I Paris greide gule vester-demonstranter å trenge seg inn i gårdsrommet utenfor kontoret til Benjamin Griveaux, talsmann for regjeringen og en av president Emmanuel Macrons mest betrodde medarbeidere. Griveaux var på kontoret da det skjedde, og måtte evakueres, ifølge Le Monde.

Et krav som går igjen blant de gule vestene, er at Macron må gå av som president. Og Griveaux var fredag talerør for en noe hardere respons fra myndighetene overfor de gule vestene, da han sa at «de som fortsatt aksjonerer i denne bevegelsen som kalles de gule vestene, er blitt agitatorer som vil ha et opprør og vil styrte regjeringen».

Flere biler og en elvebåt ble også påtent i Paris lørdag. I byen Nancy øst i Frankrike, angrep et femtitalls gule vester-demonstranter redaksjonslokalene til avisen L’Est Républicain fredag kveld. Lørdag satte de så opp barrikader rundt trykkeriet hvor denne og to andre lokalaviser blir trykket, og de satte fyr på avfall de hadde samlet sammen for å hindre lastebiler og ansatte i å komme inn på området.

I Dijon i Bourgogne ble en politistasjon angrepet av et trettitalls gule vester-demonstranter.

345 personer totalt er avhørt av politiet etter demonstrasjonene lørdag, mens 281 ble varetektsfengslet, ifølge en oversikt Le Monde har fått fra Innenriksdepartementet. Det er færre enn etter demonstrasjonene før jul, men flere enn under forrige demonstrasjonsdag den 29. desember.

Politisk betent. 55 prosent av den franske befolkningen ønsker at de gule vestene skal fortsette å demonstrere, ifølge en måling gjort for Le Figaro/France Info i forrige uke. Det er ned fra rundt 80 prosent de første ukene etter at bevegelsen oppsto i midten av november.

De gule vestene oppsto ved hjelp av sosiale medier og har operert utenom fagbevegelsen, som tradisjonelt organiserer protestaksjoner i Frankrike. Bevegelsen er vanskelig å plassere politisk, men et trekk ved den er at aktivister på begge ytterfløyene er svært aktive. En av frontfigurene, Eric Drouet, har oppfordret til å bruke vold mot myndighetene, og han har fått støtte fra Jean-Luc Mélenchon, venstrepolitikeren som fikk nær 20 prosent av stemmene i presidentvalget i 2017.

Både Mélenchon og hans motpart på ytre høyre-fløy, Marine Le Pen, har forsøkt å slå mynt på de gule vestene. Men i helgen har det vært påfallende taust fra begge to.

Rundt 55 000 skal ha deltatt i demonstrasjonene i Frankrike på årets første lørdag. Og nå varsler bevegelsen aksjoner også på onsdagene fremover.

President Macrons svar på demonstrantenes misnøye over lav kjøpekraft og forverrede levekår, er å sette i gang med en «nasjonal dialog» i midten av januar, som skal pågå i to måneder.

Oppdatert mandag kveld: Christophe Dettinger skal ha meldt seg for politiet og sitter nå varetektsfengslet, opplyser en politikilde til Le Figaro. 

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse