09:37 - 10. februar 2019

Han vil forene en splittet by

Chemnitz er blitt synonymt med ytre høyres fremvekst i Tyskland. Redaktør Torsten Kleditzsch kjemper imot.

Samhold: Torsten Kleditzsch, redaktør i for Freie Presse i Chemnitz, forbannet seg på å forsvare byens samhold. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Tidlig om morgenen 26. august 2018 ble en mann drept på åpen gate i Chemnitz. To kurdiske flyktninger ble utpekt som gjerningsmenn, og byens innbyggere rakk knapt å våkne før spekulasjonene florerte. Var det ikke sånn at den drepte mannen hadde forsøkt å forsvare en kvinne som ble overfalt av flyktningene?

Den første demonstrasjonen ble arrangert allerede på ettermiddagen, anført av det høyreradikale partiet Alternative für Deutschland (AfD). Utpå kvelden mobiliserte fotball-hooligans og andre grupper, politistyrker ble angrepet. Dagen etter tok det helt av. Politiet estimerte at 6000 anti-innvandringsdemonstranter var samlet i området rundt Karl Marx-monumentet i sentrum. 600 politifolk forsøkte å holde dem adskilt fra 1500 motdemonstranter. Verdenspressen hadde ankommet, og videoer med voldelige gatescener ble spredt på nettet. 

Den saksiske byen ble over natten et symbol på mørke krefter som lurer bak Tysklands anstendige ytre. «Protestene i Chemnitz viser den nye styrken til Tysklands ytre høyre», skrev The New York Times. «Har den fæle tyskeren kommet tilbake?» spurte Der Spiegel. 

Annonse