Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Et hyggelig gjensyn med 1994

Er EØS-avtalen egentlig under press? 

Steile fronter: I år er det 25 år siden EØS-avtalen trådde i kraft. Bildet viser en demonstrasjon arrangert av Nei til EU på 22-årsdagen for 1972-folkeavstemningen, bare uker før Norge på ny skulle ta stilling til EU-spørsmålet i 1994. Foto: Bernt Eide / Samfoto / NTB Scanpix
Annonse

«Europa lider under økende mistillit, og mange hevder at vi igjen er inne i en europeisk krise. Migrasjonsflom og økonomisk nedgang har slitt på fellesskapsfølelsen, og store globale utfordringer preger også horisonten. Fremtiden kan se dyster ut.»

Dette er ikke blurben til en dystopisk fremtidsroman, men arrangementsteksten til et møte arrangert av Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) denne uken.

Innsalget vekket noe i meg, en nostalgisk følelse tilbake til en tid jeg bare er blitt gjenfortalt. Til de sterke følelsers tid, den gang man skrek «høyreavviker!», «venstreavviker!», «nasjonalist!» til hverandre foran Folkets Hus og hvem du satt med i lunsjen på jobben ikke ble bestemt av personlig kjemi eller felles interesser, men heller hvilken side av datidens store konflikt du befant deg på: Var du ja-mann eller nei-kvinne?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse