00:00 - 18. januar 2019

Et forent Irland rykker nærmere

Brexit-kaoset kan fremskynde en gjenforening av Irland, mener EU-parlamentariker og IRA-veteran Martina Anderson fra Nord-Irland. 

Fra opprør til politikk: Martina Anderson ble arrestert første gang som 18-åring og satt til sammen 13 år i britiske fengsler, anklaget for IRA-terror. Nå er hun EU-parlamentariker og en ihuga forsvarer av at det britiskkontrollerte Nord-Irland fortsatt skal være en del av EU, gjerne også gjenforent med Irland. Foto: Nick Ansell / PA Photos / NTB Scanpix

– Hva er din umiddelbare reaksjon på avstemmingen i det britiske Underhuset tirsdag, da brexit-avtalen som var forhandlet frem, ble nedstemt med et stort flertall?

– Det har vært vanskelig å forutsi alle krumspring og sirkuset i Underhuset, og det er vanskelig å reagere på det. Men det viktigste nå er at EU og regjeringen i Irland står fast. EUs ledere har sagt at det er uaktuelt å reforhandle utmeldingsavtalen, og det inkluderer the backstop [garantien for en åpen grense mellom Irland og Nord-Irland]. Etter det vi så i Underhuset tirsdag, er det åpenbart at britene har påført seg selv dette virvaret, og det er opp til dem å håndtere den politiske stillstanden. Men én ting er helt klart, dersom det britiske parlamentet ikke får til en avtale i det hele tatt, så må folk i Nord-Irland få et valg og det vil bli utløst en folkeavstemning om irsk gjenforening.

– Så du krever en folkeavstemning om å forene det britisk-styrte Nord-Irland med Irland? 

Annonse