Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Bønder i byavisen

Annonse

Den 5. januar 1849, altså for 170 år siden, var Ivar Aasens nye landsmål for første gang på trykk. Det skjedde, selvsagt, i Morgenbladet. Teksten er en «Samtale imellem to Bønder», der to fiktive og relativt provinsielle nordmenn snakker om alt som har skjedd i utlandet i 1848. 1848 er da også kjent som Revolusjonsåret i historiebøkene, med revolusjoner på Sicilia, Frankrike, Tyskland og Bøhmen. «Naar eg tenkjer ette altsama, so tykjer eg at dette Aare heve vore lenger en mange andre», sier den ene. Vi slutter oss til følelsen, bare for 2018. Morgenbladet var med på denne revolusjonsstemningen, før konservatismen tok oss noen år senere. Vi skulle komme til å angre bittert på frontingen av Aasens målsak: Drøyt hundre år senere ledet Morgenbladet an i foreldreaksjoner mot samnorsk i skolen, der landsmålsbedervede ord som ‘høna’ og ‘etter’ ble «rettet» til ‘hønen’ og ‘efter’.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse