14:23 - 10. januar 2018

Trump versus verdens barn

– For vår sak er Trump bra. Mange tror at Obama var en klimapresident. Det var han ikke. Obama var forvirrende. Trump er overhodet ikke forvirrende, sier jussprofessor og klimaaktivist.

Grønt engasjement: De unge klimaaktivistene som saksøker USA spiller «verdensspillet» og forteller om klimaendringene på en barneskole i Sacramento. Foto: Teresa Grøtan

– Til de som innvender at klimasaken ikke har noe i retten å gjøre: Hvis du har en galning bak rattet som styrer bilen rett mot klimaklippen, og verdens barn sitter i baksetet – vil du ikke da at en politimann stopper bilen?

Den tydelige metaforen kommer fra Mary Wood, jussprofessor ved Universitetet i Oregon. Det er Wood som har utarbeidet det juridiske grunnlaget for saken til de 21 unge amerikanerne.

Saken i USA er kanskje den største og viktigste klimarettssaken hittil, men hele 900 saker i 20 land er under forberedelse eller i gang i rettsapparatet. Our Children’s Trust er involvert i mange av dem. Det var de også i den norske, hvor saksøkerne tapte i forrige uke.

Annonse