Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Skuddene i Macerata

En ekstremist skyter på afrikanske innvandrere i gatene. Fascismen er tilbake i Italia. I alle fall som valgkamptema.

Comeback: I filmen «Jeg er tilbake» dukker Benito Mussolini opp i Roma, som tv-stjerne. Fascismen er også tilbake i den italienske valgkampen. Foto: Claudio Iannone
Annonse

I Roma er vegger og busser dekket med reklame for en film som hadde premiere i forrige uke. Sono tornato står det med 1920-tallstyper over et bilde av en skallet, uniformert mann med ryggen til. «Jeg er tilbake» er en middels vellykket remake av den tyske filmen Han er her igjen, basert på Timur Vermes’ bok. I den tyske originalen hadde Adolf Hitler på mystisk vis våknet til live igjen i vår tid, i bunker-ruinene i Berlin. Den italienske varianten handler om Benito Mussolinis tilbakekomst i Roma. Den handler også, på et vis, om at Mussolini aldri riktig forsvant. «Mussolinis» replikker i filmen, som i stor grad er basert på saker diktatoren sa i virkeligheten, er ikke så annerledes enn det man hører i utkantene av den italienske valgkampen i dag. De mest ytterliggående partiene, som Casapound, er ikke mer sjenerte enn at de anerkjenner arven. Da en representant for Lega Nord, et parti med regjeringsambisjoner, for et par uker siden skulle si noe om viktige politiske utfordringer i dag, snakket han om at «den hvite rasen må beskyttes».

Fire dager etter premieren på «Jeg er tilbake», kjørte Luca Traini rundt i en svart Alfa Romeo i den italienske byen Macerata. Med en Glock-pistol han hadde kjøpt kort tid i forveien, skjøt han ut av bilvinduet på folk han antok var afrikanere. Fem unge menn og en kvinne ble skutt, to av dem ble alvorlig skadet. Da Traini ble arrestert, hadde han svøpt seg inn i et italiensk flagg. «Lenge leve Italia», ropte han, før han hevet hånden i hilsenen Benito Mussolini gjorde til sin. I Trainis leilighet fant politiet et assortert utvalg høyreekstreme rekvisitter og en utgave av Mein Kampf.

Debatten i etterkant har fulgt spor som ikke er helt ukjente. Her finner vi dem som fremholder at dette var en galnings verk, eventuelt en handling begått av en mann som var sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Ved broen Ponte Milvio i Roma hang en gjeng ungdommer fra hovedstadens nyfascistiske ungdomsmiljø opp et banner: «Ære være Luca Traini», sto det, med bokstavtyper som minnet om dem som pryder filmplakaten for «Jeg er tilbake». Tanken, slik den formuleres av denne falanksen av Traini-støttespillere, er at dette var en slags forsvarsaksjon. En ung italiensk kvinne ble nylig funnet drept og partert i en koffert i Macerata, og den mistenkte er nigerianer. Trainis skudd var et desperat svar på denne groteske ugjerningen, et fortvilet forsøk på å stanse den ulovlige innvandringen og de problemene den fører med seg.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse