08:21 - 11. januar 2018

«Paragraf 112 er ikke til pynt»

Amerikanske klimajurister inspirerte Pål W. Lorentzen til å få miljøparagrafen prøvd for retten.

Bakmannen: En invitasjon fra Bill Clinton var starten på klimajussinteressen til Pål W. Lorentzen (t.v.). Her er klimasøksmålets bakmann i Oslo tingrett under rettssaken. Foto: Odin Drønen

4. januar falt dommen i den norske klimarettssaken: Greenpeace, Natur og ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon tapte mot staten. Det pågår nå kronerulling for å reise penger til å anke dommen, og i skrivende stund har organisasjonene fått inn 541 158 kroner via sin nettside. Ankefristen går ut om 23 dager.

En av initiativtagerne til søksmålet, høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen, var også en sentral aktør i utvalget som i 2009 fikk i oppdrag å revidere Grunnloven i forbindelse med 200-årsjubileet i 2014. Da hadde han allerede interessert seg for klimajuss i flere år, og arbeidet til de amerikanske klimajussekspertene var en viktig inspirasjonskilde.

Det begynte med et brev på skrivebordet hans i 2006. Brevet var en invitasjon fra Bill Clinton til å delta i nettverkssamarbeidet han hadde startet, Clinton Global Initiative. Lorentzen reiste, og i USA traff han innflytelsesrike personer og lærte mer om klimasaken. Gjennom klimaforskeren James Hansen kom han også i kontakt med professor Mary Wood og advokat Julia Olson, hovedaktørene bak rettssaken som nå pågår i USA.

Annonse