Annonse
00:00 - 12. januar 2018

Hørt på maken!

Stortingets høring om bråket i SSB avdekket en usedvanlig rørete kommandorekke.

Høring: Finansminister Siv Jensen etter Stortingets høring om SSB-bråket. Et problem for Jensen er at advarslene hun hevder å ha gitt Christine Meyer underveis bare har kommet på møter det ikke er lagt frem referater fra.  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Annonse

Etter hvert som høringen skred frem var det påfallende hvor ofte både vitner og utspørrere minnet om hva saken «egentlig» handlet om. Så var det også mange agendaer i sving da kontrollkomiteen onsdag holdt høring «om håndteringen av omorganiseringen i SSB».

For finansminister Siv Jensen syntes saken enkel. Hun skulle komme seg gjennom denne dagen også. Rett før høringen begynte brakte NRK historien om at hennes partikollega Ulf Leirstein hadde sendt porno til en 14 år gammel gutt i ungdomspartiet. Jensen måtte svare for høstens krise samtidig som hun håndterte dagens. Ikke rart kanskje, at det virket som hun kjørte på ren rutine.

Avgått SSB-sjef Christine Meyer virket som hun hadde sett mer frem til høringen, hun var forberedt og offensiv: I sluttappellen ville hun ha det til å handle om to ting: Statistisk sentralbyrås uavhengighet og muligheten til omstilling i offentlig sektor. Hvilken etatssjef vil tørre å utfordre sin egen organisasjon når de har sett hvordan Siv Jensen backet ut av omstillingen i SSB? Meyers allierte, tidligere forskningssjef i byrået, Kjetil Telle, hadde i forkant av høringen delt ut et notat. Der hevdet han at når Finansdepartementet får lov til å velge hvilken modell SSB skal bruke til å analysere ulike ting for dem, ja så kan de også i stor grad velge hvilken konklusjon analysen skal få. «Konklusjonsbestilling», kalte han det.

Annonse