Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Regjeringen går på nederlag etter nederlag i Stortinget, men Erna Solberg har fortsatt styringen, skriver Aslak Bonde.

Det er all grunn til å diskutere regjeringens styringsdyktighet, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Mens medier og partitopper har vært fullt beskjeftiget med metoo-saker, har det vært jobbet ufortrødent i flere av Stortingets fagkomiteer. Denne uken var det også en 14 timer lang debatt om den utvidede regjeringens tiltredelseserklæring. Resultatet av debatten og komitéjobbingen er ikke oppløftende for regjeringen.

I mange saker viser det seg at opposisjonen – inkludert Kristelig Folkeparti – slår seg sammen og tvinger regjeringen til å føre en politikk den selv ikke går inn for. Denne uken er regjeringen blitt instruert til å stoppe alt arbeid med å utvide søndagshandelen, til å styrke fastlegeordningen, bedre aktivitetstilbudet for demente, endre finansieringssystemet for sykehusene, utvide en bilstøtteordning og å stanse en overføring av hjelpemiddelformidling fra staten til kommunene. I tillegg er det blitt et flertall i næringskomiteen for at regjeringen må gjøre mer for å sikre jordvernet og at den i strid med egne ønsker må legge frem forslag til beredskapslagring av korn.

I høst gikk regjeringen på en rekke andre nederlag – det største av dem var innføringen av en lærernorm i grunnskolen. Senere i vinter skal det komme nye tap. Det er all grunn til å begynne å diskutere regjeringens styringsdyktighet. Dersom den i sak etter sak blir overstyrt av Stortinget, bør den ta konsekvensen av det – enten ved å gå av eller ved å stille såkalt kabinettsspørsmål. Det betyr at statsministeren setter en viktig sak på spissen og truer med å gå av, dersom hun ikke får flertall.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt