Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Regjeringen går på nederlag etter nederlag i Stortinget, men Erna Solberg har fortsatt styringen, skriver Aslak Bonde.

Det er all grunn til å diskutere regjeringens styringsdyktighet, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Mens medier og partitopper har vært fullt beskjeftiget med metoo-saker, har det vært jobbet ufortrødent i flere av Stortingets fagkomiteer. Denne uken var det også en 14 timer lang debatt om den utvidede regjeringens tiltredelseserklæring. Resultatet av debatten og komitéjobbingen er ikke oppløftende for regjeringen.

I mange saker viser det seg at opposisjonen – inkludert Kristelig Folkeparti – slår seg sammen og tvinger regjeringen til å føre en politikk den selv ikke går inn for. Denne uken er regjeringen blitt instruert til å stoppe alt arbeid med å utvide søndagshandelen, til å styrke fastlegeordningen, bedre aktivitetstilbudet for demente, endre finansieringssystemet for sykehusene, utvide en bilstøtteordning og å stanse en overføring av hjelpemiddelformidling fra staten til kommunene. I tillegg er det blitt et flertall i næringskomiteen for at regjeringen må gjøre mer for å sikre jordvernet og at den i strid med egne ønsker må legge frem forslag til beredskapslagring av korn.

I høst gikk regjeringen på en rekke andre nederlag – det største av dem var innføringen av en lærernorm i grunnskolen. Senere i vinter skal det komme nye tap. Det er all grunn til å begynne å diskutere regjeringens styringsdyktighet. Dersom den i sak etter sak blir overstyrt av Stortinget, bør den ta konsekvensen av det – enten ved å gå av eller ved å stille såkalt kabinettsspørsmål. Det betyr at statsministeren setter en viktig sak på spissen og truer med å gå av, dersom hun ikke får flertall.

Annonse