00:00 - 12. januar 2018

De tyske regjeringsforhandlingene kan få stor betydning for Europa, skriver Sten Inge Jørgensen.

De tyske regjeringsforhandlingene kan få stor betydning for Europa, skriver Sten Inge Jørgensen.

«Det er en historisk nødvendighet» og «verden venter på at vi skal bli handlekraftige». Slik har Angela Merkel omtalt utsiktene til å danne en ny storkoalisjon i Tyskland sammen med sosialdemokratene (SPD). Denne uken kom startskuddet, da delegasjoner fra de to partiene, samt CDUs søsterparti CSU, møttes for innledende samtaler. Noen avklaring var ikke kommet da Morgenbladet gikk i trykken, men blir de ikke enige, er konsekvensene så alvorlige for alle parter at tilbakeslaget kan være midlertidig.

Merkel har sine vidløftige ord i behold. Helt siden Emmanuel Macron vant det franske presidentvalget med sitt sterkt proeuropeiske budskap i fjor, har mange ventet i spenning på Tysklands svar. Det store spørsmålet er om EU-integrasjonen kan gjøre et byks fremover, basert på en revitalisering av den fransk-tyske motoren.

Alternativene til en storkoalisjon er at Merkel må regjere på et mindre europavennlig grunnlag, eller at det tar så lang tid å få en regjering på plass at reformivrerne ikke får utnyttet mulighetsvinduet i 2018, før EU-valget i 2019.

Annonse