Annonse
00:05 - 07. desember 2018

Vindmølleffekten

Vindmølleparker får konsekvenser for kjønnslivet til de flotteste firfisler.

Gjør seg attraktiv for damefirfirslene: For å gjøre inntrykk hos det annet kjønn, blåser firfirslehannene i arten Sarada superba opp en fargerik hudfold. Nå viser det seg at vindmøller påvirker fargene. Foto: Atharva Damle / Creative Commons
Annonse

Det nærmer seg tiden da man får spørsmål om man har oppført seg bra i året som gikk, og da forventes det nok at man kan vise til en litt bedre miljøprofil enn i fjor. De av oss som ikke rakk å kjøpe ny Tesla, må ha noe annet å vise til. Første forsøk var å bruke biodrivstoff, men så oppdaget vi at for å produsere den, bruker man palmeolje. For å skaffe nok palmeolje, ryddes regnskog for å få plass til de store plantasjene, så etter nærmere ettertanke var ikke det noe å skryte av. Vannkraft er jo rent og fint, men litt trist for planter og dyr som er avhengig av naturlige variasjoner i vannføring. Så da er det ny optimisme for vindkraft. Det har selvsagt ikke manglet på motstand her heller, kanskje spesielt fra dem som får monstermaster midt i utsikten. For oss som ikke er direkte påvirket, er det lett å tenke at noens utsikt må kunne ofres for at kloden ikke skal oppvarmes til det ugjenkjennelige. Bygging av vindmøller er den fornybare energikilden som globalt sett har størst vekst, og står nå for fire prosent av verdens energiforbruk. Samler man alle verdens vindmølleparker på et sted, utgjør de til sammen et landområde som tilsvarer litt under halvparten av Norges areal.

Det er ganske opplagt at for fugl og insekter er kampen for vindmøller ganske urettferdig, men nå har nylig et indisk forskerteam funnet at vindmølleeffekten påvirker også landlevende eller ikke-flyvende organismer. De har studert effekten vindturbinene har i et fjellområde i Ghats i India, som står på Unescos liste over verdens viktige naturvernområder. Dette området er kjent for sin store og unike biodiversitet, og vindmøllene har vært her i mellom 16 og 20 år. Forskere sammenlignet områder med og uten vindmøller på dette platået for å studere hvilken effekt vindmøller har på små virveldyr.

De fant at antall rovfugl og angrep fra rovfugler var fire ganger lavere i områder med vindmøller. Denne store nedgangen gjør området nesten predatorfritt, dette igjen fører til store konsekvenser lengre ned i næringskjeden. Det er ikke bare at flere av byttedyrene overlever når man tar bort rovfuglene, det påvirker også byttedyrenes adferd, form og fysiologi. Hos små pattedyr kunne man måle høyere stressnivå, sannsynligvis utløst av mekanisk lyd og infralyd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»