00:00 - 21. desember 2018

Vil ikke spise gris? Prøv ris!

Juleribbe og wokket ris har overraskende mye til felles. Et perfekt resultat krever et mykt indre dekket av et sprøtt og passe brent ytre.

Ribbeaktig: Denne risen er nok ikke stekt, for det er en ganske tricky affære, akkurat som det berømmelige svoret. Men hemmeligheten, nå bevist, ligger i håndleddet. Foto: Three Lions / Getty Images

Steker du ribbe til jul? Får du svoren sprø? I så fall er du en habil matviter. Det tradisjonelle men paradoksale ønsket om fuktig kjøtt dekket av knusktørr skorpe har brakt avansert gastrofysikk inn i de tusen hjem, og bidratt til å utdanne oss alle. Du får ikke god ribbe uten å vite hva du driver med.

Men i 2018, preget av klimaendringer, effektivisering og stadig flere vegetarianere, er tradisjonene våre i endring. Det påvirker også julematen, og dermed kjøkkenkunnskapene. Heldigvis har forskere nettopp kommet frem til et alternativ: Stekt ris. Ikke fordi det erstatter ribbe, men fordi det er minst like avansert å få til som sprø svor – og dermed like gøy å prøve seg på.

Forskere knakk ribbekoden for lenge siden. Svoren bør først ligge ned, slik at bindevevet i grisehuden får kokt seg mykt. Deretter må den snus, og passe mye av fuktigheten i huden må få tid til å fordampe fra toppen – som vi behjelper ved å rute den. Til slutt må toppen utsettes for veldig høy varme. Da vil det som er igjen av fukt inne i huden bli til damp, og blåse den opp til de klassiske popkornaktige boblene. Dessuten rekker ikke selve ribbekjøttet å tørke ut. Akkurat som i de gamle kokebøkene, men nå med kunnskap i ryggen.

Annonse