Annonse
13:32 - 18. desember 2018

– Vi er bekymret

Norge er fortsatt i forhandling med Ungarn om forskningssamarbeid, på tross av regjeringens stadig hardere grep om landets akademikere. – Det er utfordrende, vedgår utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Vanskelig: Utenriksminster Ine Eriksen Søreide – her med sin ungarske motpart Peter Szijjártó – har ikke gitt opp å få en avtale om EØS-midler til Ungarn. Pengene skal blant annet gå til forskning, men Ungarn har i flere år gitt for dårlige garantier om at staten ikke kommer til å ta kontroll over midlene. Foto: Sztojcsev Péter Dimiter / Ministry of Foreign Affairs and Trade / MTI
Annonse

– Vi har fra norsk side tatt opp CEUs situasjon i samtaler med representanter for ungarske myndigheter. Spørsmålet har også vært omtalt i samtaler med Europakommisjonen.

Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post, etter at Morgenbladet den siste uken har skrevet om den stadig vanskeligere situasjonen for forskere og universiteter i Ungarn. Vitenskapsakademiets budsjett for neste år ser ut til å strupes, og Central European University (CEU) må flytte til Wien etter at en ny lov har gjort tilværelsen i Budapest umulig.

– Flyttingen av hoveddelen av studieprogrammene er et stort tap for Ungarn, skriver Søreide.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse