13:32 - 18. desember 2018

– Vi er bekymret

Norge er fortsatt i forhandling med Ungarn om forskningssamarbeid, på tross av regjeringens stadig hardere grep om landets akademikere. – Det er utfordrende, vedgår utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Vanskelig: Utenriksminster Ine Eriksen Søreide – her med sin ungarske motpart Peter Szijjártó – har ikke gitt opp å få en avtale om EØS-midler til Ungarn. Pengene skal blant annet gå til forskning, men Ungarn har i flere år gitt for dårlige garantier om at staten ikke kommer til å ta kontroll over midlene. Foto: Sztojcsev Péter Dimiter / Ministry of Foreign Affairs and Trade / MTI

– Vi har fra norsk side tatt opp CEUs situasjon i samtaler med representanter for ungarske myndigheter. Spørsmålet har også vært omtalt i samtaler med Europakommisjonen.

Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post, etter at Morgenbladet den siste uken har skrevet om den stadig vanskeligere situasjonen for forskere og universiteter i Ungarn. Vitenskapsakademiets budsjett for neste år ser ut til å strupes, og Central European University (CEU) må flytte til Wien etter at en ny lov har gjort tilværelsen i Budapest umulig.

– Flyttingen av hoveddelen av studieprogrammene er et stort tap for Ungarn, skriver Søreide.

Annonse