Annonse
09:33 - 23. desember 2018

– Mange har små sjanser til å fullføre videregående

Det trengs flere tilbud for dem som ikke er klare for videregående, mener Lied-utvalget. Hvor mange ungdommer tør å gjøre noe annet enn vennene sine? 

For ungdommen: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner skal prøve å få lest ferdig den nye rapporten fra Lied-utvalget om videregående skole i julen. Sanner har allerede varslet at han vil se nærmere på overgangen fra ungdomsskolen til videregående.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Annonse

I Danmark har de ni år med grunnskole, og frivillig 10. klasse eller efterskole. Sistenevnte er en slags folkehøyskole før videregående. Femti prosent av alle danske sekstenåringer velger ett av disse tilbudene, som Lied-utvalget nå anbefaler å se på liknende tilbud for norske elever.  

«Utvalget vil stille spørsmål ved om videregående opplæring er beredt til å ta imot og gi alle den støtten de trenger for å lykkes», står det i rapporten om videregående opplæring de nylig leverte til Kunnskapsdepartementet. 

Thomas Nordahl er professor og leder av Senter for praksisrettet utdanningsforskning ved Høgskolen i Innlandet, og har forsket på den frivillige 10. klassen. Han så at flere av ungdommene ble betydelig sterkere i flere fag, og var roligere og mer modne da de skulle begynne på videregående. Ettersom halvparten av alle ungdommer velger et hvileår, er det ikke stigmatiserende. Nordahl er imidlertid bekymret for hvordan dette vil fungere i Norge, der det bare finnes to slike klasser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse