13:35 - 11. desember 2018

Kutt selv, da vel

Hjelp klimatoppmøtet i Polen.

Foto: Michael Ochs Archives / Getty Images

13 000 utsendinger er samlet i Katowice i Polen for det 24. toppmøtet om klima. Møtet skal følge opp den tre år gamle Parisavtalen. Avtalen pålegger landene å lage sine egne kuttplaner, men det må slike fellessamlinger til for å få lagt skikkelig press på at det skal skje.

Så langt ser det ikke så bra ut. Estimatene for klodens utslipp i 2018 viser at de fortsetter å øke i 2018. I Norge varslet klimaministeren at målene for kutt innen 2020 ikke vil bli nådd.

Prøv selv hvordan dette fungerer, med vår klimakalkulator. Her har vi valgt det mest optimistiske tallet på hvor mye vi kan slippe ut. Ifølge en av de to ulike modellene som FNs klimapanel baserer seg på, vil vi ha 50 prosent sjans for å begrense oppvarmingen til 1,5 grad dersom utslippene totalt holdes under 770 Gt CO2. Andre modeller og andre sannsynligheter gir lavere budsjetter – et av de mest brukte sier 420. Uansett: Prøv selv!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse