Annonse
12:25 - 05. desember 2018

Kulturkrig om Svarteper

Den nederlandske førjulsfeiringen er rasistisk, mener aktivister. De ble møtt med egg, bananer og ølbokser da de protesterte mot feiringen for to uker siden.

Protest: Førjulstradisjonen i Nederland der folk maler ansiktet svart og kler seg ut med svarte, krøllet parykk, blir møtt med av antirasistiske demonstranter som her i Zaandam. Foto: Nacho Calonge / NurPhoto /Getty Images 
Annonse

«Svarteper blir!»

Et par lyseblå øyne stirrer rett i kamera over et bredt glis av tykke, rødmalte lepper. Ansiktet er malt svart, og er kronet med en parykk av svarte krøller, en rød alpelue med fjær og store, tykke gulløreringer. Det er rett og slett en blackface, en sminket karikatur av en mørkhudet person. Over bildet, som ble lagt ut på Twitter 11. november, hadde ytre høyre-politikeren Geert Wilders skrevet: «Den eneste ekte Svarteper. Ingen kan få ham til å forsvinne».

Twitter-meldingen var ett av flere forvarsler om at det kom til å bli bråk rundt årets førjulsfeiring i Nederland. Wilders er nemlig ikke den eneste nederlenderen som kommer i julestemning av å se svartsminkede skuespillere spille Svarteper, eller Zwarte Piet, som han heter på nederlandsk, hjelperen til julenissefiguren Sinterklaas.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt