Annonse
10:14 - 31. desember 2018

Kom igjen! Regn over en gang til!

USA har visstnok det høyeste forsvarsbudsjettet noensinne, om vi regner det ut på den rette måten. Egentlig er budsjettet bare et politisk pressmiddel mot europeerne.

I sentrum: President Donald Trump møter soldater fra US Marines i Washington. USA bruker mye penger på Forsvaret, men ikke så mye som presidenten påstår. Foto: Andrew Harrer-Pool / Getty Images
Annonse

Donald Trump har lovet velgerne sine å gjøre Amerika stort igjen. For å gjøre det satser den amerikanske presidenten fremfor alt på militæret. Til neste år vil den amerikanske regjeringen investere 716 milliarder dollar i troppene sine og alt de måtte trenge. Trump signerte National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019 foran soldatene i militærbasen Fort Drum i delstaten New York. Iscenesettelsen var perfekt: presidenten ved et bord, rundt ham stramme, uniformerte menn og i bakgrunnen et grålakkert helikopter. Utvidelsen av forsvarsbudsjettet var en personlig suksess for ham, uttalte Trump etterpå. Han omtalte den som «historisk» og som den «mest signifikante investeringen i militæret» i nyere tid.

Men egentlig var dette bare en velregissert forestilling. Det er mulig at de militære utgiftene fremstår som enorme i absolutte tall, men noen rekord er det ikke snakk om. Det er heller ikke sånn at hver dollar i budsjettet egentlig går til forsvaret. Ser vi litt nærmere på det, blir det tydelig at Trump tilsynelatende leker seg med tall for å legge press på de allierte i Europa.

– Det vi ser her, er ingen revolusjonerende nyorientering under Trump, sier den tyske statsviteren og USA-eksperten Johannes Thimm. I flere år har han undersøkt USAs militære utgifter med jevne mellomrom.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»