13:10 - 19. desember 2018

Kina gjør livet surt for taiwanerne

Unge taiwanere kjemper for demokratiet til den selvstendige øya. Men Beijing lokker dem med uimotståelige tilbud på fastlandet.

Taiwanere, spesielt den unge generasjonen, gjør motstand mot Kinas stadig mer aggressive metoder for å gjøre livet vanskelig for den taiwanske befolkning. Her fra Taipei med en plakat i forbindelse med folkeavstemningen om de skal delta i OL i Tokyo i 2020 under navnet Taiwan i stedet for Kinesisk Taipei. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix

– Jo mer de sjikanerer oss, jo sterkere slår vi tilbake, freser Teng Le-Chia. Den 23 år gamle studenten skjelver formelig av raseri. På flyplassen i Shanghai må den taiwanske kvinnen stille seg i «innenlandsk-køen» – som om hun stammer fra fastlandet. Nylig ble hun pepret med spørsmål på Heathrow i London. De ville vite hvorfor hun ikke hadde gyldig visum, siden hun kom fra republikken Kina. – Fordi jeg ikke trenger det! parerte Teng. Hun trekker frem det grønne passet sitt. Hun har klistret «Republikken Taiwan» over «Republikken Kina». Det hjemmelagde passet er Tengs personlige uavhengighetserklæring.
 

Den lille sjikanen er en del av Kinas overordnede strategi: De vil gjøre livet surt for taiwanerne. Helt til de gir opp sin uavhengighet og den selvstendige øya endelig blir kinesisk igjen. Gjenforeningen ville vært et mesterstykke for Kinas president Xi Jinping, Taiwan ville blitt et trofé for hans presidentperiode. Den, sett med Beijings øyne, frafalne provinsen er den manglende mosaikkbiten i Xis drøm om «den kinesiske nasjons oppstandelse».
 

Kina isolerer øya med stadig mer aggressive metoder. Taiwanere, spesielt den unge generasjonen, gjør motstand. Som for eksempel studenten Teng Le-Chia. Men de lar seg også forføre, de er så postidealistiske og til dels like lite interessert i politikk som sine jevnaldrende i Europa. Og et moderne diktatur som Kina vet å utnytte disse svakhetene.

Annonse