Annonse
09:33 - 15. desember 2018

I Roma er det makten som arrangerer demonstrasjonen

Mens demonstranter i Paris krever Emmanuel Macrons avgang, lar Matteo Salvini seg hylle av 80 000 tilhengere i Roma.

Samler tilhengerne: Matteo Salvini ble nylig kåret til Europas mest innflytelsesrike politiske figur. Foto: Samantha Zucchi / Backgrid / NTB Scanpix
Annonse

– Det er først med Matteo Salvini at jeg begynte å bekjenne meg til denne troen, sier Lucio Ceci. Han myser mot den vårvarme desembersolen og smiler bredt. Det er lørdag i forrige uke, og den energiske 75-åringen har kjørt i fem timer fra Bologna til Roma for å være med på politisk massemønstring med 80 000 likesinnede. Troen Ceci snakker om, kan vi kalle Salvinismen, og er en han deler med de fleste av dem som møtte opp på Piazza del Popolo lørdag i forrige uke. De er nye tilhengere av partiet Lega – de som ikke stemte på partiet den gangen det het Lega Nord, og var mest opptatt av selvstyre for norditalienere. Salvinismen, derimot, skal samle hele nasjonen under den karismatiske lederen. For selv om Matteo Salvini riktignok bare er visestatsminister i den italienske regjeringen, er det er ingen tvil om hvem som er sjefen. At nyhetsnettstedet Politico i forrige uke kåret Salvini til Europas mest innflytelsesrike politiske figur, overrasket ikke tilhengerne.

– Det er bare Salvini som kan gjenopprette andres respekt for oss italienere. Vi er satt i skyggen av et Europa som har gjort oss til en flyktningleir, sier Lucio Ceci.

– Salvini representerer italienernes Italia, istemmer Marilena Pasquali, fra byen Rovigo.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse