Aktuelt

Hvordan kjøttallergi sprer seg

Et lite bitt, og du vil aldri spise kjøtt igjen.

Over hele verden erobrer flåtten nå nytt land på grunn av klimaendringene. Samtidig rapporteres det fra flere steder i verden om at mange flere plutselig blir allergiske mot kjøtt. Det kan stramme seg i halsen, blodtrykket synker, kroppen kan gå i allergisk sjokk. Såkalt alfa-gal-allergi, som gjør at man ofte må holde seg langt, langt unna kjøtt og annet som inneholder ingredienser fra pattedyr (slik som melk og mange medisiner), har hittil vært regnet som sjelden. Men det kan nå være i ferd med å forandre seg. En artikkel av vitenskapsjournalisten Maryl McKenna på nettstedet Mosaic forteller historien om hvordan forskerne oppdaget at sykdommen spres gjennom flåttbitt. Først trodde de problemet begrenset seg til bare en type flått som det er mye av i det østlige USA og Mexico, men nå meldes det om kjøttallergi etter flåttbitt i Australia, Japan, flere søramerikanske land og store deler av Europa, inkludert Norge og Sverige. Minst seks ulike typer flått kan gi sykdommen.

Mer fra Aktuelt