Annonse
00:00 - 21. desember 2018

Frykt for partisplittelse og lederstrid kan torpedere regjeringsforhandlingene, skriver Aslak Bonde.

Frykt for partisplittelse og lederstrid kan torpedere regjeringsforhandlingene, skriver Aslak Bonde.

Regjeringen Solberg da de sist kom ut på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd i januar 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Annonse

I nyere tid har regjeringsforhandlinger alltid lyktes. Ettersom Høyre, Frp, Venstre og KrF denne uken ble formelt enige om at de rett over nyttår skal starte forhandlingene om en politisk plattform, kan vi dermed være ganske sikre på at det i løpet av januar blir dannet en ny regjering. Begynner man først å snakke sammen, blir man enig.

På den annen side: Hvis det noen gang skal komme et unntak fra regelen om at forhandlinger lykkes, så kommer det i januar. Ikke bare fordi det er stor uvilje innad i to av partiene mot å gå i regjering, men også fordi det har oppstått en dynamikk i noen viktige enkeltsaker der det virker som om det er en seier i seg selv for noen av partiene å påføre et av de andre et nederlag.

Det beste eksemplet er innvandringspolitikken. Da Fremskrittspartiets landsstyre tirsdag ga klarsignal for forhandlinger, ble gjennomslag for en streng innvandringspolitikk fremhevet som noe av det aller viktigste for Frp. I den nye regjeringsplattformen må det være noen tydelige tiltak og formuleringer som viser at landets mest innvandringskritiske parti er i regjering. Ettersom norsk politikk allerede er streng, og det finnes rettslige begrensninger for å stramme inn ytterligere, er det aller mest symbolske tiltak Frp leter etter.

Annonse