00:05 - 07. desember 2018

– Førsteprioritet er å bli kvitt Macron

– Vi vil aldri klare å snakke med Macron, den eneste løsningen er hans avgang, sier forfatter Édouard Louis.

Folkene han vokste opp med: Édouard Louis, som er født i 1992, sier det er det første gang han har sett en stor sosial bevegelse ledet av folk som ligner på menneskene fra barndommen hans. Arkivfoto: Odin Drønen

– Bevegelsen De gule vestene begynte på internett før den fant veien ut i gatene, og det som startet som en protest mot en planlagt prisøkning på drivstoff, har utviklet seg til en av de største demonstrasjonene mot den franske regjeringen i nyere tid. Hvorfor gjør franskmenn opprør i stor skala akkurat nå?

– Fordi rike mennesker betaler mindre og mindre skatt. Dette er ikke noe jeg mener, dette er offisiell politikk. Macron gjør mye for de svært velstående. Samtidig kutter han i velferden og alt som skal hjelpe fattige mennesker til å overleve. For meg, som ble født i Frankrike på 1990-tallet, er det første gang jeg har sett en stor sosial bevegelse ledet av folk i nød, folk som ligner på menneskene fra barndommen min.

– Hvordan ble du selv først klar over bevegelsen?

Annonse