11:19 - 25. desember 2018

En konge for den gode sosialist

På vei i posten til Askøy: Gjettebrettet-vinner Eirik Nepstad avbildet som en hvit konge. 

Etter mye om og men klarte Morgenbladets sjakkredaksjon omsider å kåre en vinner av Gjettebrettet. Åtte av de 1000 deltagerne hadde 14 av 14 riktige svar. Størst blant disse åtte, som alle blant annet tippet at Torstein Bae ville la sitt sjakkrutete slips forbli i garderoben, at Dronning Elizabeth fortsatt lever og at det ikke kom en aviskronikk der kjønn i sjakk settes i sammenheng med metoo-kampanjen (så vidt vi vet), finner vi en 34-åring fra Askøy. Det som skiller Eirik Nepstad fra de andre som også hadde alt riktig, er at han var best i vippespørsmålet. Flaks eller gudegitt intuisjon? Morgenbladet slo på tråden. 

– Eirik Nepstad? 

– Ja, hei!

– Det er Markus fra Morgenbladets sjakkredaksjon her. Skjønner du hvorfor jeg ringer? 

– Ja, jeg tror det. Har det noe med Gjettebrettet å gjøre?

– Det stemmer. Blant de tusen deltagerne var du blant de få som fikk alle spørsmålene riktig. Snakker vi en vanvittig intuisjon eller var det ren og skjær flaks?

– Nei, det var nok et lykkeskudd. Noen av spørsmålene hadde et overveiende sannsynlig utfall. Utenom dem var det bare flaks. 

– Den eneste feilen din er at du gjettet at det ville bli gjort 648 trekk i løpet av langsjakken, mens det i realiteten ble gjort 632. Litt flaut, eller?

– Ja, det er jo helt forferdelig! Det er langt unna, og utrolig skuffende. 

– Du har åpenbart gode kunnskaper om sjakk, men er du også en habil spiller?

– He-he, nei, på ingen som helst måte. Jeg liker å følge med på VM, men selv er jeg fullstendig ubrukelig. 

– Du kan flytte brikkene?

– Ja, jeg vet hvordan de flyttes. Jeg lærte meg to nye regler under VM, den ene var den en passant-greia, og den andre var at man ikke kan flytte kongen forbi et felt som er under angrep når man skal gjøre rokade. Eller noe. Torstein Bae lærte meg det. 

– Premien din er at du får en tegning av deg selv i form av en valgfri sjakkbrikke. Hvilken velger du?

– Hmm. Som den gode sosialisten jeg er, burde jeg sikkert valgt en bonde. Men jeg får ikke denne muligheten så ofte, så da får det nesten bli en konge. 

– Hvit eller sort?

– Hvit. 

– Det er ikke etniske grunner bak valget, håper jeg?

– Nei, det er det på ingen måte. 

– Godt, godt. Gjettebrettet er på mange måter den rare lillebroren til Morgenbladets spåkule. Som den bergenseren jeg hører at du er, må jeg stille deg det ellevte spørsmålet derfra: Får Arbeiderpartiet fortsette i byråd i Bergen etter valget?

– Nei, det tror jeg ikke. Dessverre.

– I romjulen skal det spilles VM i hurtig- og lynsjakk. Siden du har vist slik en formidabel intuisjon, kan du spå hvem som vinner i de to disiplinene?

– Jeg har fryktelig lite peiling på de greiene der, og det er ingen til at jeg skal kunne svare på det. Jeg heier i alle fall på Magnus, men han sa til NRK at han var litt nervøs og lite motivert. Det er sikkert bare et spill for galleriet, og han var jo overlegen i hurtigsjakken mot Caruana.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse