Annonse
15:35 - 10. desember 2018

- En fortelling om uthulingen av rettsstaten i Europa

Rektor Michael Ignatieff sier angrepet på CEU bare er ett eksempel på en større kamp.

Michael Ignatieff er rektor og president ved Central European University (CEU). Han følte seg tvunget til å flytte universitetet til Wien.
Annonse

– Jeg visste det øyeblikket loven ble annonsert, at dette var alvorlig, at vi var under angrep.

Det sier Michael Ignatieff, rektor og president ved Central European University (CEU). Morgenbladet skriver denne uken om hvordan en ny lov, vedtatt av Viktor Orbáns selverklært «illiberale regjering», har tvunget det private universitetet han leder ut av Budapest.

Les saken:Det var håpløst og de ga seg ikke

– Dette er en fortelling om uthulingen av rettsstaten i Europa. Det handler ikke bare om akademisk frihet, sier Ignatieff.

Kanadiske Ignatieff er en internasjonalt anerkjent historiker og tidligere leder for Canadas Liberale parti. Han kom fra Harvard university i USA til rektorjobben ved CEU i 2016, bare noen måneder før det som nå har fått tilnavnet «Lex CEU» ble lansert. Omgitt av bokhyller på et enormt kontor i CEUs første universitetsbygning løfter Ignatieff blikket fra den kampen han har kjempet det siste halvannet året.

– Jeg tror at det som bekymrer oss alle, er at disse landene – Polen, Tsjekkia, det tidligere Jugoslavia, hele veien ned til grensen mot Hellas – levde 70 år under kommunismens tyranni og ettpartistaten. Og for øyeblikket er flere av dem på vei til å skli tilbake mot en ny form for ettpartistat, sier han. 

– Det bryter med det håpet folkene hadde i 1989, om at de skulle bli del av verdens demokratier. CEU er et lite tegn på den trenden.

Felles kamp med ungarerne. Ignatieff har skrevet bøker om blant annet nasjonalisme og menneskerettigheter, og er gift med en ungarsk-kanadisk historiker.

– Dette begynte allerede i 2010, da den nåværende regjeringen tok makten, sier han.

– De endret grunnloven slik at det skulle bli enklere for dem å vinne neste valg. De satte munnkurv på Høyesterett, de begynte å hindre mediene fra å kunne operere fritt. Nå retter de siktet mot uavhengige akademiske institusjoner.

– Ungarske universiteter og det ungarske Vitenskapsakademiet er også under press fra regjeringen, men det tar en annen form, fordi de – i motsetning til dere – er avhengig av penger fra staten. Hvordan vanskeliggjør det den felles kampen?

– Vi har alltid følt at vi snakker på vegne av alle ungarske institusjoner i dette, sier Ignatieff.

For noen uker siden fikk CEU tilslag på en stort prosjektsøknad til det Det europeiske forskningsrådet, på nesten 100 millioner kroner.

– Det vant vi sammen med Vitenskapsakademiet. Professorene ved ELTE Universitet her i Budapest bruker vårt bibliotek, det er et av de største engelskspråklige bibliotekene i denne delen av verden, forteller rektoren.

– Vi samarbeider konstant, og vi føler – du vet, vi er en amerikansk og en ungarsk institusjon. Vi har lyst til å bli her.

«Rar er ikke ordet». Studentene som i protest startet okkupasjonen av Kossuth tér i uken før 1. desember-fristen er ikke udelt positive til måten CEU har håndtert angrepene fra Orbán. Burde ikke universitetet latt seg presse ut, spurte de i teltleiren, heller enn å begynne å planlegge flyttingen på forhånd, som jo er det regjeringen vil?

– Jeg tror ikke studentene ser ordentlig hvor lenge dette har pågått. Det var 80 000 mennesker på Kossuth-plassen i 2017, vi har fått støtteerklæringer fra nesten 500 universiteter verden rundt. Men universitetet må fortsette, vi må holde dørene åpne, sier Ignatieff.

– Hvis jeg ikke setter oss i stand til å rekruttere studenter til Wien , kommer jeg ikke til å ha studenter i Wien i september.

Den amerikanske delen av CEU flytter nå til Østerrike, men en del undervisning – for andreårsstudenter og for studieprogrammene som beholder sin ungarske akkreditering – fortsetter i Budapest også til neste år. Ignatieff forteller at han enn så lenge planlegger å pendle til Wien, en togtur på rundt tre timer.

– Vi kommer til å forsøke å ha så sterkt tilstedeværelse som mulig i Budapest. Én fase av denne kampen er over, men selve kampen fortsetter.

– Det er en rar situasjon …

– «Rar» er ikke ordet, avbryter Ignatieff.

– Det er skandaløst.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse