00:00 - 14. desember 2018

Digital skjønnhetsmal

Når algoritmene bestemmer hva som er vakkert, kan alt bli likt.

Like landskap: Fjell og foss, land møter vann, himmel med et branngult-fiolett skjær. Et googlesøk avslører den digitale fasiten på hva som er flott – og at Morgenbladets nettlesere benytter det estetisk overlegne danske sprog. Foto: Skjermdump av googlesøk

Estetisk inferens-algoritmer foretar estetiske smaksdommer: Er dette bildet godt eller dårlig, vakkert eller stygt? De kan brukes i et kamera idet et bilde blir tatt, for å gjøre solnedgangen enda litt penere, eller etter at bildet er tatt, for å sortere bort «stygge» bilder, eller for å manipulere bildene så de blir finere. 

Det er interessant, men også ganske fremmedartet for en humanist å lese forskningsartikler om hvordan de estetiske inferens-algoritmene utvikles. Århundrer av filosofiske og kunstteoretiske diskusjoner om estetikk blir fullstendig oversett. Her er estetisk kvalitet definert i enkle, binære formler: lav (-1) eller høy (+1). 

Noen av artiklene anerkjenner at estetikk muligens er noe mer komplisert enn dette, og prøver seg på flere dimensjoner (som farge, kontrast, dybdeskarphet), men forklarer at de har valgt bort de diffuse eksemplene som gis i fotografibøker og i stedet valgt å bruke attributter som kan defineres så entydig som mulig.

Annonse