00:00 - 14. desember 2018

De gule vestene i Frankrike er en sørgelig korttenkt protestaksjon, skriver Tove Gravdal.

De gule vestene i Frankrike er en korttenkt protestaksjon, skriver Tove Gravdal.

Alt er som det pleier i revolusjonenes hjemland Frankrike: I en måned har alminnelige borgere kledd i gule refleksvester sperret veier og demonstrert i gatene mot økonomisk ulikhet og manglende kjøpekraft. En gjeng voldelige opportunister fra politiske ytterfløyer har bidratt til internasjonal oppmerksomhet ved å angripe politifolk og rasere butikker. 135 000 deltok i demonstrasjonene sist lørdag, og norske medier forsynte oss med dystre analyser av den franske underklassens frustrasjon. Her i avisen i forrige uke krevde den unge stjerneforfatteren Édouard Louis, i likhet med flere av de gulkledde, at president Emmanuel Macron må gå av.

Macron svarte tidlig med å avlyse planen om å innføre en miljøavgift på drivstoff fra nyttår, den som utløste protestaksjonene. Mandag denne uken lovet han så høyere minstelønn, lavere skatt for minstepensjonistene, og skattefritak på overtid og bonusutbetalinger. «Ikke bra nok», svarte mange av de gulkledde, hyppig intervjuet i franske medier de siste dagene.

De gule vestene har ingen sentral ledelse, og aksjonene organiseres via sosiale medier. Kort etter at tre ble drept og 13 såret i et angrep på julemarkedet i Strasbourg tirsdag kveld, ble en konspirasjon spredt i vestenes nettverk: Angrepet var iscenesatt av myndighetene som så kunne innføre unntakstilstand og stanse nye protestaksjoner.

Annonse