Annonse
15:18 - 09. november 2018

VM-kalkulatoren

Saken for deg som kan enten kjempemye eller kjempelite om sjakk.

Sjakk-VM 2018: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana. Kildefoto: AFP / NTB scanpix
Annonse

VM i sjakk 2018

Sjakk-VM avholdes i London fra 9. november og til senest 28. november.

Magnus Carlsen er tittelforsvarer, og Fabiano Caruana er utfordrer.

I kalkulatoren nedenfor kan du prøve hvor gode sjanser Magnus Carlsen har underveis i VM, og se hvordan de forandrer seg med seire og tap.

Til deg som kan mye om sjakk: Standardinnstillingene tar utgangspunkt i beregnede spillerstyrker basert på ratingpoeng og en remisandel på 63 prosent. Du kan overstyre dette ved å justere de nederste spakene.

Til deg som kan lite om sjakk: Trykk på knappene, så begynner pila (er det en pil?) øverst (se nedenfor) å bevege på seg.

Til deg som kan mye om sjakk: I standardinnstillingene anser vi det som 70 prosent sannsynlig at Carlsen vinner et eventuelt omspill.

Til deg som kan lite: Omspill er det som skjer hvis spillerne ikke greier å gjøre opp før de 12 langsjakkpartiene er over. Du kan lese mer om gangen i VM-sluttspillet nedenfor kalkulatoren.

Sjakkulatoren

Til deg som kan lite om sjakk: Vinneren er den første til å nå 6,5 poeng over inntil 12 partier langsjakk. Seier gir 1 poeng, remis gir ½ poeng, tap gir 0 poeng.

Til deg som kan kjempelite om sjakk: Remis er uavgjort.

Til deg som kan lite om sjakk-VM: Hvis spillerne står likt etter 12 partier, spiller de fire partier med hurtigsjakk. Hvis de fremdeles står likt, spiller de 2 partier med lynsjakk – inntil 5 ganger. Hvis de fremdeles ikke har greid å kåre en vinner, skal det hele avgjøres med et såkalt Armageddon-spill, der den ene spilleren vinner også med remis, men den andre får mer tid på seg.

Til deg som kan mye om sjakk: Filmen Armageddon (1998) kostet 140 millioner dollar å lage. Det tilsvarer 216 millioner dollar i dagens verdi. Det tilsvarer 1,87 milliarder norske kroner.

Til deg som kan lite om sjakk: Magnus Carlsen er kvalifisert fordi han er regjerende verdensmester. Fabiano Caruana kvalifiserte seg gjennom å vinne en turnering mot resten av verdenstoppen.

Til deg som kan mye om sjakk: Hvis Carlsen hadde nektet å delta i VM, ville Sergej Karjakin tatt hans plass, siden han ble nummer to i forrige VM. Hvis Caruana hadde nektet å delta, ville han blitt erstattet av Sjakhrijar Mamedjarov, som ble nummer to i kandidatturneringen. Hvis alle disse hadde nektet å delta, ville VM-deltagerne blitt avgjort ut fra den offisielle sjakkrankingen den 1. januar i år, og da skulle egentlig Mamedjarov spilt mot Levon Aronjan. Men hvis Mamedjarov først hadde nektet én gang, vil han sikkert nektet den andre gangen også. I så fall hadde vi sett Levon Aronjan mot Maxime Vachier-Lagrave i årets VM.

Til deg som ikke fikk det med deg: Magnus Carlsen starter det første partiet med svarte brikker.

Til deg som egentlig ikke kan noen ting som helst om sjakk: Det betyr at Caruana spiller med hvite brikker.

Til deg som kan mye om sjakk: Grønn er årets farge i 2019 fordi den «reflekterer mye av måten vi lever og tenker på i dag». 

Til deg som kan lite: Grønn er også etternavnet på en kjent norsk sjakkspiller.

Til deg som kan mye: Den samme Grønn skriver et chessay i Morgenbladet under VM.

Til deg som er helt grønn: Takk for at du leste helt hit.

Bytt ut headerbilde

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse