15:18 - 09. november 2018

VM-kalkulatoren

Saken for deg som kan enten kjempemye eller kjempelite om sjakk.

Sjakk-VM 2018: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana. Kildefoto: AFP / NTB scanpix

VM i sjakk 2018

Sjakk-VM avholdes i London fra 9. november og til senest 28. november.

Magnus Carlsen er tittelforsvarer, og Fabiano Caruana er utfordrer.

I kalkulatoren nedenfor kan du prøve hvor gode sjanser Magnus Carlsen har underveis i VM, og se hvordan de forandrer seg med seire og tap.

Til deg som kan mye om sjakk: Standardinnstillingene tar utgangspunkt i beregnede spillerstyrker basert på ratingpoeng og en remisandel på 63 prosent. Du kan overstyre dette ved å justere de nederste spakene.

Til deg som kan lite om sjakk: Trykk på knappene, så begynner pila (er det en pil?) øverst (se nedenfor) å bevege på seg.

Til deg som kan mye om sjakk: I standardinnstillingene anser vi det som 70 prosent sannsynlig at Carlsen vinner et eventuelt omspill.

Til deg som kan lite: Omspill er det som skjer hvis spillerne ikke greier å gjøre opp før de 12 langsjakkpartiene er over. Du kan lese mer om gangen i VM-sluttspillet nedenfor kalkulatoren.

Sjakkulatoren

Til deg som kan lite om sjakk: Vinneren er den første til å nå 6,5 poeng over inntil 12 partier langsjakk. Seier gir 1 poeng, remis gir ½ poeng, tap gir 0 poeng.

Til deg som kan kjempelite om sjakk: Remis er uavgjort.

Til deg som kan lite om sjakk-VM: Hvis spillerne står likt etter 12 partier, spiller de fire partier med hurtigsjakk. Hvis de fremdeles står likt, spiller de 2 partier med lynsjakk – inntil 5 ganger. Hvis de fremdeles ikke har greid å kåre en vinner, skal det hele avgjøres med et såkalt Armageddon-spill, der den ene spilleren vinner også med remis, men den andre får mer tid på seg.

Til deg som kan mye om sjakk: Filmen Armageddon (1998) kostet 140 millioner dollar å lage. Det tilsvarer 216 millioner dollar i dagens verdi. Det tilsvarer 1,87 milliarder norske kroner.

Til deg som kan lite om sjakk: Magnus Carlsen er kvalifisert fordi han er regjerende verdensmester. Fabiano Caruana kvalifiserte seg gjennom å vinne en turnering mot resten av verdenstoppen.

Til deg som kan mye om sjakk: Hvis Carlsen hadde nektet å delta i VM, ville Sergej Karjakin tatt hans plass, siden han ble nummer to i forrige VM. Hvis Caruana hadde nektet å delta, ville han blitt erstattet av Sjakhrijar Mamedjarov, som ble nummer to i kandidatturneringen. Hvis alle disse hadde nektet å delta, ville VM-deltagerne blitt avgjort ut fra den offisielle sjakkrankingen den 1. januar i år, og da skulle egentlig Mamedjarov spilt mot Levon Aronjan. Men hvis Mamedjarov først hadde nektet én gang, vil han sikkert nektet den andre gangen også. I så fall hadde vi sett Levon Aronjan mot Maxime Vachier-Lagrave i årets VM.

Til deg som ikke fikk det med deg: Magnus Carlsen starter det første partiet med svarte brikker.

Til deg som egentlig ikke kan noen ting som helst om sjakk: Det betyr at Caruana spiller med hvite brikker.

Til deg som kan mye om sjakk: Grønn er årets farge i 2019 fordi den «reflekterer mye av måten vi lever og tenker på i dag». 

Til deg som kan lite: Grønn er også etternavnet på en kjent norsk sjakkspiller.

Til deg som kan mye: Den samme Grønn skriver et chessay i Morgenbladet under VM.

Til deg som er helt grønn: Takk for at du leste helt hit.

Bytt ut headerbilde

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse