11:12 - 16. november 2018

Vil ha ny «hviteliste» for vitenskapelige tidsskrifter

Forskningsrådets direktør tror det norske registeret over godkjente tidsskrifter kan egne seg som modell for en fremtidig europeisk «hviteliste» over seriøse open acess-tidsskrifter.

Snur, men gir seg ikke: Torsdag kveld ble det klart at John-Arne Røttingen likevel vil innkalle til en slags høring om den kontroversielle planen for åpen publisering som har fått det til å koke Forsknings-Norge. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB scanpix

– Jeg håper Kanalregisteret tar ut disse tidsskriftene, sier John-Arne Røttingen, direktør i Forskningsrådet, etter at Morgenbladet nylig avdekket at det norske «tellekantsystemet» godkjenner 63 vitenskapelige tidsskrifter som blir vurdert til å være såkalte røvertidsskrifter («predatory journals») i en internasjonal svarteliste. Dette er tidsskrifter som er så dårlig drevet at de må regnes som useriøse eller som er rene svindeloperasjoner. 

Antallet useriøse tidsskrifter har eksplodert parallelt med fremveksten av såkalte open access-tidsskrifter, som baserer seg på at forskerne betaler for å få lov til å publisere istedenfor å betale svinedyre abonnementer for å kunne lese vitenskapelige artikler. 

Flere av de over 100 norske forskerne som hadde publisert i de svartelistede tidsskriftene henviste til det norske Kanalregisteret som en garantist for at tidsskriftene skulle være gode nok.

Annonse