15:37 - 01. november 2018

Trumps håndtering av Pittsburgh-tragedien kan komme til å påvirke valget tirsdag, skriver Tove Gravdal.

Trumps håndtering av Pittsburgh-tragedien kan komme til å påvirke valget tirsdag, skriver Tove Gravdal.

«President Hat, forlat vår stat», runget det utenfor synagogen i Pittsburgh der elleve jøder ble drept på sabbaten 27. oktober. «Trumps løgner dreper» og «ord betyr noe» lød budskapet fra folkemengden som hadde samlet seg tirsdag. Donald og Melania Trump besøkte byen for å hedre ofrene, men ble møtt av demonstranter som krevde at presidenten tar avstand fra hvit nasjonalisme. De får støtte av en lang rekke kommentatorer, deriblant årets holbergprisvinner Cass Sunstein: Trump «har ansvar for at risikoen øker for at noen vil forsøke å drepe demokrater og andre som hans tilhengere betrakter som ‘folkets fiender’ (deriblant journalister og jøder)», skriver Sunstein hos Bloomberg.

Nei! kontrer Dov Fischer, en ortodoks rabbi og selverklært nasjonalist. «Ikke krenk meg som rabbi ved å legge skylden for en drittsekk av en jødehater på dine politiske fiender!», skriver han i en rasende kommentar i magasinet The American Spectator. Det som for mange er åpenbart, nemlig at president Donald Trumps hatske ordbruk kan fremme vold, er for Fischer en fornærmelse. Trump er jødenes fremste forsvarer, en svoren venn av Israel, mens de amerikanske jødene som ikke er enige med Fischer i dette, har erstattet judaismens Gud med «Hollywoods og venstre-medienes guder», hevder rabbien.

Synagoge-terroren og brevbombene sendt til flere Trump-kritikere i forrige uke, har satt ny fart i diskusjonen om presidentens ordbruk og lefling med hvite, nasjonalistiske miljøer. Den dominerer innspurten av valgkampen foran mellomvalget 6. november, da Demokratene håper å gjenerobre flertall i Kongressens to kamre og å overta guvernørposten i flere delstater.

Annonse