Annonse
00:00 - 09. november 2018

Trump står fortsatt sterkt

Annonse

Opptakten til og gjennomføringen av det amerikanske kongressvalget tirsdag ble fulgt minutt for minutt i norske medier. Det er som det pleier å være. Men denne gangen var alvoret større enn vanlig. Det er en nesten eksistensiell lengsel over dekningen når den unge sosialisten Alexandria Ocasio-Cortez fra Bronx er omtalt nesten hundre ganger i norske medier siden sommeren (også her i avisen, se side 2). Svært få nordmenn ser på president Donald Trump som en positiv kraft. Valget skulle vise at heller ikke amerikanerne vil ha ham, egentlig.

Valgresultatet viser at motstanden mot Trump er stor. Demokratenes kandidater fikk klart flest stemmer totalt (13 millioner flere i skrivende stund), overtar flertallet i Representantenes hus og vinner tilbake en rekke guvernørstillinger etter en valgkamp der Trump har mobilisert nye mennesker til engasjement og motstand.

Demokraten Susan Wild fortalte i Morgenbladet 26. oktober om hvordan hun som sekstiåring oppga advokatkarrieren og kastet seg inn i politikken i frustrasjon over Trumps seier. Hun vant valget i Pennsylvanias syvende distrikt, og blir nå kongressmedlem. Wild er også, sammen med Ocasio-Cortez og andre demokrater, med på å øke kvinneandelen i en svært mannsdominert toppolitikk i USA.

Galskapen er blitt normalitet etter to år med Trump som president.

Det er positivt at radikale stemmer som Ocasio-Cortez får plass i Representantenes hus. Men det er de mer tradisjonelle, moderate kandidatene som utgjør hoveddelen av den «blå bølgen» Demokratene drømte om. Bølgen kom, men bare delvis.

For i et valg der deltagelsen var høyere enn i noe mellomvalg på over hundre år, har også svært mange amerikanere stemt for Donald Trumps politikk. De har ikke stemt på Trump personlig denne gang, men på kandidater fra et parti hvor de fleste motstemmene til presidenten nå er borte. Republikanerne har styrket sitt flertall i Senatet etter dette valget. Og president Trump har styrket sin stilling i eget parti.

Det første Trump gjorde etter valget, var å holde en pressekonferanse der han blant annet skjelte ut og etterpå tok adgangskortet fra en journalist som stilte kritiske spørsmål. Senere på kvelden sparket han sin egen justisminister. Ingenting av dette var overraskende. Akkurat det viser også hvordan galskapen er blitt normalitet etter to år med Trump som president.

Sparkingen av justisminister Jeff Sessions kan få store konsekvenser. Han var en slags garanti for at spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av mulige forbindelser mellom Trumps folk og Russland kunne fortsette. Nå er Sessions midlertidig erstattet av Matthew Whitaker, en mann som har kalt etterforskningen en «heksejakt» og ment at Mueller ikke bør legge seg opp i Trumps økonomiske disposisjoner. Whitaker kan potensielt gjøre det svært vanskelig for Muellers folk å fortsette sitt arbeid.

Så selv om Demokratene har fått økt innflytelse etter tirsdagens valg, kan president Trump fortsette å gjøre stor skade på USAs politiske system de neste to årene.

IAI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse