Annonse
00:00 - 30. november 2018

Trivialitet og trakassering

Annonse

I kommentaren «Dypest sett handler metoo om å plassere skam», omtalte Morgenbladet forrige uke varslene mot Trond Giske slik de gjengis i boken Arbeiderpartiet. Alle skal ned: «Det er trivielle, helt etter boken ti-av-dem-på-dusinet-trakasseringsopplevelser som her skildres.» En oppmerksom leser kommenterer at det ville vært enda mer trivielt om det gikk 13 av dem på dusinet. Det er nemlig det som er det stående uttrykket: «Tretten på dusinet betegner noe det er (mer enn) nok av», står det i Store norske leksikon. Uttrykket stammer sannsynligvis fra at bakere i riktig gamle dager ga kunden et ekstra brød for hvert tolvte de tok betaling for. Dette for å sikre at dusinet hadde den fulle vekten som loven påbød. Salg av undervektig brød kunne i verste fall straffes med døden leser en i leksikonet. Til kommentatorens forsvar kan det innvendes at hun kanskje tenkte seg at to kvinner per trakasserte dusin har en mer original opplevelse. Men muligheten må også holdes åpen for at hun ikke tenkte i det hele tatt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse