00:00 - 02. november 2018

Tre grep og trøbbel

Etter 20 år med fred, blir kampropene fra Nord-Irlands stridstid til fersk punk ved frontlinjen.

Bussen smyger seg nordover. Gjennom myke, grønne landskap og rullende åser. Blant døsige kuer som ligger langs rustne innhegninger, forbi veltrimmede hekker, hus med vimpler, bruktbilutsalg og gjødselspredere. Ute på et jorde river og sliter noen voksne menn i hverandre. Blytunge ben og svette kropper forsøker å få ballen mellom noen avskallede jernstenger formet som en H. Fotball på gælisk skal visst gjøre litt vondt. Umerkelig kjører bussen inn i et annet land.

I lille Omagh møter politiet oss med blålys. En stor folkemengde har samlet seg på gaten for å markere et uhyggelig jubileum. Det er 15. august 2018, på dagen tyve år etter at en bilbombe gikk av en lørdag formiddag og drepte 29 mennesker. Ofrene var unge og gamle, unionister og republikanere, protestanter og katolikker, turister og innfødte. Bomben smalt tretten uker etter at fredsavtalen The Good Friday Agreement var blitt inngått, men klarte ikke å ødelegge den. Angrepet ble stående som en grotesk finale på tretti år med væpnet konflikt. Tretti år med smerte og vold og 3700 døde mennesker. Det de i Nord-Irland kaller The Troubles.

Folkemengden står tafatte i lett duskregn og titter tomt ut i luften på åstedet. Det symboltunge minnesmerket, 31 speilglass vendt mot himmelen, viser bare nok en sjattering av grått. Politiet vinker oss videre. Vi fortsetter nordover langs A5.

Annonse