Annonse
00:00 - 30. november 2018

Storbritannia har allerede startet to norske EU-debatter. Nå kan det skje igjen, skriver Aslak Bonde.

Storbritannia har allerede startet to norske EU-debatter. Nå kan det skje igjen, skriver Aslak Bonde.

Annonse

EØS-avtalen, som gjør Norge til en del av EUs frie marked for handel med varer, tjenester, kapital og arbeidskraft, betraktes av Høyre og ledelsen i Ap som så viktig at de er villige til å ofre både oppslutning og regjeringsmakt for å hindre at den blir skrotet. Selv om det har skjedd mange ting det siste året som gir grunnlag for å si at EØS-motstanderne er på offensiven, er det i utgangspunktet liten grunn til å tro at de kan vinne. Solberg og Støre vil rett og slett ikke la det skje.

Men de to kan forsvinne, og/eller deres partier kan bli så svekket at de ikke har makt til å hindre et krav om at avtalen skal reforhandles. For at reforhandlingskravet skal bli reelt, må Norge antagelig true med å si opp hele avtalen.

Om da ikke britene plutselig bestemmer seg for at vil løse sin brexit-krise ved å slutte seg til Norge, Island og Liechtenstein i en reformert EØS-avtale. Da vil trolig EU ønske en reell reforhandling. Selv om Storbritannia i utgangspunktet ikke ønsker det, kan politikerne der bli tvunget til å gå inn for en slik løsning, dersom flertallet i parlamentet vender tommelen ned for avtalen som Theresa Mays regjering nå har forhandlet frem med EU.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse