Annonse
00:00 - 30. november 2018

Storbritannia har allerede startet to norske EU-debatter. Nå kan det skje igjen, skriver Aslak Bonde.

Storbritannia har allerede startet to norske EU-debatter. Nå kan det skje igjen, skriver Aslak Bonde.

Annonse

EØS-avtalen, som gjør Norge til en del av EUs frie marked for handel med varer, tjenester, kapital og arbeidskraft, betraktes av Høyre og ledelsen i Ap som så viktig at de er villige til å ofre både oppslutning og regjeringsmakt for å hindre at den blir skrotet. Selv om det har skjedd mange ting det siste året som gir grunnlag for å si at EØS-motstanderne er på offensiven, er det i utgangspunktet liten grunn til å tro at de kan vinne. Solberg og Støre vil rett og slett ikke la det skje.

Men de to kan forsvinne, og/eller deres partier kan bli så svekket at de ikke har makt til å hindre et krav om at avtalen skal reforhandles. For at reforhandlingskravet skal bli reelt, må Norge antagelig true med å si opp hele avtalen.

Om da ikke britene plutselig bestemmer seg for at vil løse sin brexit-krise ved å slutte seg til Norge, Island og Liechtenstein i en reformert EØS-avtale. Da vil trolig EU ønske en reell reforhandling. Selv om Storbritannia i utgangspunktet ikke ønsker det, kan politikerne der bli tvunget til å gå inn for en slik løsning, dersom flertallet i parlamentet vender tommelen ned for avtalen som Theresa Mays regjering nå har forhandlet frem med EU.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse