08:33 - 16. november 2018

Sorte-Pär

Forvirret av den politiske krangelen i Sverige? Det hele er egentlig enkelt.

Etter høstens riksdagsvalg i Sverige har regjeringsalternativ etter regjeringsalternativ gått i vasken. Mange nordmenn er forvirret over alle de ulike partiene, flertallene og intrigene i svensk politikk. Men det hele er egentlig svært enkelt. Bare se:

Socialdemokraternas leder, Stefan, vil at Stefan fortsatt skal være statsminister.

Moderaternas leder, Ulf, vil at Ulf skal bli statsminister.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie, vil at Jimmie skal bli statsminister.

Sveriges befolkning, herr Medelsvensson, vil ha slutt på tøvet. «Jag är så inn i helsike trött på dom», sier han.

Centerns leder, Annie, har gått til valg på at Ulf skal bli statsminister. Det har også Liberalernas leder, Jan, gjort. Da forslaget om at Ulf skulle bli statsminister ble stemt over i Riksdagen denne uken, stemte de begge to imot fordi Jimmie stemte for.

Jimmie håper at Ulf skal bli sur på Jan og Annie, slik at han kan bli med i gjengen til Ulf, som nå består av Ulf og Ebba, som leder Kristdemokraterna.

Jimmie håper at Ulf skal bli sur på Jan og Annie, slik at han kan bli med i gjengen til Ulf.

Alle mener at Annie bør bestemme seg. Men det kommer en dag i morgen, tenker hun, der det kanskje blir omvalg. Stefan vil ikke ha omvalg, men han klarte ikke å få med Annie i sin gjeng, slik at han fikk flertall. Nå vil han at Annie skal få prøve å lage en gjeng med flertall. Stefan tenker kanskje at Annie klarer å lokke Stefan med i Annies gjeng, selv om Stefan ikke greide å lokke Annie med i Stefans gjeng. I det hele tatt er det mye som tyder på at Stefan ikke er så god i strategispill.

Jimmie tenker at han kan bli statsminister dersom Stefan og Ulf fortsetter å krangle seg nedover meningsmålingene og ut i omvalget.

Stefan vil heller se Pippi Langstrømpe brent som heks på en majstång enn å la Jimmie være statsminister.

Pippi har ikke uttalt seg om valgresultatet, men hun er tidligere kjent for å romantisere despotisk enevelde på sydhavsøyer. Det eneste sitatet hun har gitt er mystisk og svevende: «Den som är väldigt stärk, måste vara väldigt snäll.» Det tolkes som en støtte til kandidaturet til Bamse, verdens mest politisk korrekte bjørn. Ifølge anonyme kilder skal Bamse være i forhandlinger med Ulf og Stefan om en plan for å gjøre Jimmie snill.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse