Annonse
13:26 - 08. november 2018

Mener oljefondssjefen synser

Økonomiprofessor Magne Mogstad kritiserer oljefondssjef Yngve Slyngstad for å «håpe på faglig revolusjon» og «synse om demokrati og kapitalisme».

Uenige: Oljefondsjef Yngve Slyngstad (til venstre) advarer mot stadig større sprik mellom økonomisk teori og virkelighet. Økonomiprofessor Magne Mogstad (til høyre) mener derimot at det er lite behov for å endre økonomifaget. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø (arkiv) og SSB (pressefoto)
Annonse

– Min umiddelbare reaksjon på Yngve Slyngstads intervju er at det må gå veldig bra i Oljefondet hvis deres leder bruker tid og krefter på å fundere omkring store spørsmål som demokrati og kapitalisme, sier Magne Mogstad, professor ved University of Chicago og forsker i Statistisk sentralbyrå.

Leder for Oljefondet Yngve Slyngstad sier i et intervju med Morgenbladet at han er bekymret for spenningene mellom demokrati og kapitalisme. Økt økonomisk ulikhet og sterkere maktkonsentrasjon i stadig større selskaper setter demokratiet under press, samtidig som markedene ikke evner å verdsette viktige ting som natur og klima. Slyngstad sier dette er ting store eiere som Oljefondet i økende grad må forholde seg til.

– Han om det, sier Mogstad. – Jeg er mer interessert i hans manglende anerkjennelse av hvordan sentrale innsikter i økonomifaget har vært viktig for suksessen til Oljefondet og den norske forvaltningsmodellen. Denne suksessen skyldes ikke først og fremst at Oljefondet har bedre aksjeplukkere enn andre investeringsfond. Det skyldes i stor grad at dyktige offentlige tjenestemenn har tatt innsikter fra ledende forskere innenfor økonomi og finans og satt dem ut i praksis.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt